Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate CFO-ul OMV: taxa de 1,5% pe construcțiile speciale penalizează investițiile

CFO-ul OMV: taxa de 1,5% pe construcțiile speciale penalizează investițiile

300david-c.-davies-omv

OMV este extrem de preocupată de noua taxă de 1,5% aplicată construcțiilor speciale, aceasta penalizând investițiile, a declarat Directorul financiar (CFO) al OMV, David C. Davies, într-o conferință de presă la Viena.

Recunoscând că încă nu cunoaște detaliile exacte, asupra căror active va fi aplicată această taxă, dar nici modul de calcul, Davies a ținut să precizeze că există riscul ca pentru un activ care produce de exemplu 15 de ani, OMV Petrom să fie obligată să plătească o taxă de 1,5% an de an și la finalul acestei perioade.

În funcție de impactul acestei taxe pe care OMV îl va estima după aflarea detaliilor, va fi revizuit și nivelul investiților efectuate de OMV Petrom în România, a adăugat Davies.

"Este un semnal prost pentru investiţii. Practic te determină să nu mai investeşti. Va avea un impact negativ asupra profitabilităţii Petrom şi a capacităţii de a investi. Unele proiecte de investiţii vor pica sub pragul de rentabilitate pentru că ţi se reduce randamentul cu 1,5%. Suntem în curs de evaluare a impactului financiar al acestei taxe. Suntem foarte îngrijoraţi. Ne va afecta abilitatea de a investi", a mai spus Davies

În plus, probabil, această taxă va fi aplicată nu numai investițiilor productive, ci și investițiilor care se dovedesc neproductive, cum este cazul explorărilor în câmpuri care rezultă neexploatabile din punct de vedere comercial.

Mult mai puțin preocupat s-a arătat CFO-ul OMV de majorarea cu 7 eurocenți a accizelor și indexarea acestora cu prețul inflației. În opinia sa, tot costul va fi transferat consumatorului, singurul efect asupra companiei fiind micșorarea consumului ca urmare a acestei majorări de prețuri.

"De ce să împărțim noi această povară de 7 cenți?"

O opinie similară a exprimat și șeful diviziei de Rafinare și Marketing OMV, Manfred Leitner, care s-a exprimat plastic. "De ce să împărțim noi această povară? În nicio țară europeană nu suportăm noi aceste costuri. Este vorba de creșterea veniturilor la bugetul de stat. Va fi, evident, un impact asupra cererii, în ideea că va scădea consumul de carburanți. Pentru noi e mai bine ca prețurile să fie cât mai mici', a explicat Leitner, întrebat dacă toată creșterea accizelor se va regăsi mai departe în prețul final de la pompă sau dacă petroliștii vor suporta o parte din aceste costuri pentru a păstra nivelul cererii și a nu pierde clienți.

Statul vrea să impoziteze construcții speciale în valoare de 7,3 miliarde de euro (5% din PIB)

Noul impozit de 1,5% pe construcțiile speciale va aduce suplimentar venituri la bugetul general consolidat în valoare de 488 milioane de lei. Cum acesta va fi aplicat asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, rezultă că guvernul Ponta estimează că impozitl va fi aplicat unor active în valoare totală de peste 32,5 miliarde de lei sau 7,3 miliarde de euro.

La nivelul PIB-ului estimat în proiectul de buget, de 658,6 miliarde de lei, valoarea tuturor construcțiilor speciale ce urmează a fi taxate de guvern ar echivala cu un procent de 5% din PIB, reiese dintr-o prezentare a proiectului de buget trimisă de guvern partenerilor sociali.

Companiile româneşti, cele străine care lucrează în România prin intermediul unui sediu permanent, precum şi firmele cu sediu social în România înfiinţate conform legislaţiei europene, vor datora de anul viitor un impozit pe construcții speciale în cotă de 1,5% din valoarea acestor construcții, urmând să fie exceptate de la plata acestuia instituţiile publice, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiile, fundaţiile şi alte persoane juridice fără scop patrimonial.

Tag Cloud