Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Rusia a devenit cel mai mare exportator de țiței în China

Rusia a devenit cel mai mare exportator de țiței în China

Rusia a depășit Arabia Saudită și a devenit cel mai mare furnizor de țiței al Chinei, acesta fiind unul dintre primele efecte ale bătăliei geostrategice pentru majorarea cotelor de piață pe piața asiatocă în contextul actualului preț redus al petrolului.

China a importat un volum record de 3,92 milioane de tone de petrol din Rusia în luna mai, echivalentul a 927.000 de barili pe zi, în creștere cu 20% față de volumul înregistrat în luna precedentă.

Importurile din Arabia Saudită s-au redus în schimb considerabil față de luna aprilie, cu 42%, ajungând la 3,05 milioane tone.

China a devenit o țintă cheie pentru exportatorii de petrol în urma majorării producției de țiței din formațiuni de șisturi cristaline din SUA, care a transformat Statele Unite, cel mai mare consumator la nivel global, într-un client mai puțin dependent de importurile de petrol.

China va acoperi în acest an mai mult de 11% din cererea de petrol de la nivel global, a estimat în această lună Agenția Internațională pentru Energie.

“Acesta este un semnal clar al preferințelor pieței asiatice din prezent, producătorii din Orientul Mijlociu urmând a concura cu ceilalți producători pentru această piață”, susține Amrita Sen, analist șef la Energy Aspects Ltd., citat de Bloomberg. “Rusia se uită din ce în ce mai mult spre est și diversele acorduri semnate de Rosneft (principala companie de stat petrolieră rusă) și China vor conduce, probabil, la permanentizarea majorării exporturilor de petrol rusesc în China”, a adăugat acesta.

Rusia a devenit în mai cel mai mare furnizor de petrol în China, pentru prima dată în ultimii zece ani, nemaiavând acest statut din octombrie 2005.

În 2013, Rosneft a semnat un acord în valoare de 270 miliarde de dolari prin care se angajează să furnizeze 365 milioane de tone de țiței în următori 25 de ani către China National Petroleum Corp. Tot în 2013, gigantul rus a ajuns la un acord de furnizare de petrol pe zece ani în valoare de 85 de miliarde de dolari cu China Petrochemical Corp.

Și Angola a depășit Arabia Saudită

Rusia nu este singurul exportator de petrol care a depășit Arabia Saudită pe piața chineză. Angola a vândut în mai numai puțin de 3,26 milioane de tone Chinei, în creștere cu 14% față de luna aprilie. Arabia Saudită a pierdut fotoliul de lider al exporturilor în China pentru prima dată în ultimele 13 luni.

“Ca urmare a deciziei Rusie de a accepta moneda oficială chineză (renminbi, în detrimentul dolarului - n.r.) ca mijloc de plată pentru petrol, ne așteptăm la noi recorduri de importuri de petrol rusesc în China”, afirmă Gordon Kwan, șeful diviziei regionale de cercetare a piețelor de petrol și gaze a Nomura Holdings Inc., din Hong Kong. “Dacă Arabia Saudită vrea să-și recapete poziția de lider, va trebui să accepte renminbi ca mijloc de plată, nu numai dolarul”, a adpugat acesta.

Iranul a exportat în mai 2,2 milioane tone de petrol în China.

În aprilie, Arabia Saudită își majorase cota de piață în China, exportând numai puțin de 5,26 milioane de tone de țiței, cel mai mare nivel înregistrat din iulie 2013, însă a decis să majoreze prețurile de pe piața asiatică, după ce oferise discount-uri record în luna martie.

Tag Cloud