Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Alro: certificate verzi plătite cu bani de la bănci. Afaceri de 598 milioane de lei în T1

Alro: certificate verzi plătite cu bani de la bănci. Afaceri de 598 milioane de lei în T1

alro

 „În primul trimestru al anului 2015, fluxurile de numerar ale companiei au fost puternic afectate de plata aferentă achiziției de certificate verzi pentru anul 2014, pentru care am fost nevoiți să apelăm la finanțare bancară”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro. Cu toate acestea, Alro a înregistrat un profit net ajustat de 23 de milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 44 de milioane de lei, în perioada similară din 2014, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

Tot legat de povara certificatelor verzi, Năstase a adăugat: “Totuși, având în vedere finalizarea legislației privind exceptarea consumatorilor energointensivi de la plata certificatelor verzi suntem optimiști că plata efectuată în T1 2015 pentru cota integrală este ultima de acest fel, în viitor având de plătit cota redusă, care va putea fi suportată de fluxurile de numerar ale Companiei în perioada următoare”.

În ciuda investiţiilor declarate de circa 500 de milioane de dolari realizate în ultimii 10 ani pentru creşterea eficienţei operaţiunilor şi pentru reducerea consumurilor de energie, Alro s-a văzut obligată în ultimii patru ani să mai cheltuie alţi 550 milioane lei pentru certificatele verzi şi pentru taxa de cogenerare, din care 130 milioane de lei doar în 2014.

Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a avut anul trecut o cifră de afaceri cu 2% mai mare în 2014 comparativ cu 2013, o creştere la două miliarde de lei, de la 1,95 miliarde de lei în anul anterior.

Revenind la rezultatele de pe trimestrul unu, despre care vom vorbi în cele ce urmează, să spunem că Alro a avut în primele trei luni ale anului o cifră de afaceri de 598 de milioane de lei, comparativ cu 496 milioane de lei, în T1 2014.

Să precizăm şi că rezultatul net ajustat reprezintă rezultatul net plus/(minus) cheltuială/(venit) cu/din deprecierea imobilizărilor, plus/(minus) pierdere/(câștig) din instrumente financiare derivate care nu se califică pentru aplicarea contabilității de acoperire a riscurilor, plus/(minus) cheltuieli/(venit) cu/din impozitul pe profit amânat.

EBIT a fost pozitiv, de 96 de milioane de lei, față de un EBIT negativ de 39 de milioane de lei, în T1 2014.

Ca producţie de aluminiu, vorbim de o producție de aluminiu primar de 66.300 tone, comparativ cu 62.600 tone, în T1 2014 şi de o producție de aluminiu procesat de 20.900 tone, comparativ cu 20.100 tone.

Vânzările de aluminiu au crescut și ca valoare datorită creșterii cotației pe Bursa Metalelor de la Londra, de la un preț mediu de 1.708 dolari/tonă, în T1 2014, la 1.800 de dolari/tonă, în primul trimestru din acest an.

În ciuda îmbunătățirii rezultatelor operaționale, aprecierea puternică a dolarului în raport cu leul a avut impact asupra rezultatului net al companiei, în principal din cauza reevaluării datoriilor denominate în dolari, care au generat o pierdere de 61 de milioane de lei, în T1 2015, ducând la un profit net de 6 milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă de 138 de milioane de lei, în T1 2014.

Alro continua să implementeaze un program de investiții axat pe reducerea dependenței energetice prin creșterea eficienței pentru acest sector, precum și pe creșterea capacității de procesare a deșeurilor din Turnătoria Eco, având o țintă de 50.000 de tone/an. De asemenea, Compania a bugetat cheltuieli cu investițiile, pentru 2015, de aproximativ 59 de milioane de dolari și vizează extinderea portofoliul de clienți prin mărirea capacității de producție pentru produsele cu valoare adăugată mare.

 

Tag Cloud