Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Acord ruso-ucrainean: Kiev-ul va plăti doar 248 de $ pe mia de metri cubi de gaz până la încheierea procesului de arbitraj

Acord ruso-ucrainean: Kiev-ul va plăti doar 248 de $ pe mia de metri cubi de gaz până la încheierea procesului de arbitraj

Gazprom-Naftogaz-scumpiri-demonstratii-ianukovici-Kiev

Rusia, prin gigantul Gazprom, și Ucraina, prin compania monopolistă de stat Natfogaz, au semnat ieri un acord privind alimentarea cu gaze naturale pe trimestrul al doilea, în urma căruia Kievul va achita doar 248 de dolari pe mia de metri cubi.

Potrivit autorităților ucrainene, contractul conține o prevedere suplimentară, potrivit căreia acesta este valabil până la încheierea procesului deschid de Ucraina la Curtea de arbitraj de pe lângă Camera de Comerț de la Stockholm.

"Este de așteptat ca acest acord temporar să fie valabil până la stabilirea de către Curtea de Arbitraj de la Stockholm va stabili procedurile referitoare la contractul de furnizare a gazelor dintre Naftogaz și Gazprom", se precizează într-un comunicat de presă al NAftogaz, citat de agenția de presă ucraineană Interfax.

Naftogaz susține că un acord suplimentar la contractul de aprovizionarea cu gaze din 1 aprilie prevede extinderea elemente-cheie ale acordurilor de la Bruxelles până la sfârșitul lunii iunie 2015.

În special, acest acord extinde dispozițiile referitoare la mecanismul de stabilire a prețurilor, la mijloacele de plată și de extracție gazelor.

Putin a fost de acord cu reducerea prețului

Preşedintele rus Vladimir Putin a acceptat marţi propunerea premierului Dmitri Medvedev cu privire la prelungirea cu trei luni a acordului privind livrarea de gaze naturale ruseşti Ucrainei, care expira în aceeaşi zi.

În acest context, premierul rus Dmitri Medvedev a precizat, potrivit Mediafax, că un discount este posibil, dar partea ucraineană trebuie să îşi respecte obligaţiile asumate în acord la capitolul plăţii datoriilor acumulate pentru livrările de gaze anterioare.

În primul trimestru al anului 2015, Rusia a vândut Ucrainei gaze la preţul de 329 de dolari pe mia de metri cubi, iar un discount de 100 de dolari la mia de metri cubi de gaze este prevăzut în contextul scăderii preţului la gaze pe piaţa internaţională.

Luni, compania rusă de stat Gazprom a cerut aviz Guvernului de la Moscova pentru acordarea unei reduceri de preţ pentru gazele naturale care vor fi furnizate Ucrainei în următoarele trei luni.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, nu a specificat nivelul reducerii, dar a menţionat că termenii actualului contract dintre Gazprom şi Naftogaz prevăd posibilitatea acordării unei reduceri de preţ pentru gazele furnizate Ucrainei.

Tag Cloud