Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Lovitură de teatru: Prietenul lui Oprescu, şef la Elcen

Lovitură de teatru: Prietenul lui Oprescu, şef la Elcen

marcel-nicolaescu-2

Fostul viceprimar al Capitalei, Marcel Nicolaescu, care a plecat anul trecut de la PNL la PSD şi a pierdut sprijinul pe funcţia de la Primărie, a fost numit astăzi, 6 martie, director general al Elcen, cel mai mare producător de energie termică din România.

Partea interesantă este că în ultima perioadă, atât primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu cât şi Marcel Nicolaescu, consideraţi a fi foarte apropiaţi politic, au avut doar cuvinte grele la adresa Elcen, pretinzând că în această companie nu se doreşte cu adevărat fuziunea cu Radet, din cauza datoriilor foarte mari pe care le pretinde Elcen.

Primarul Bucureştiului, care aminteşte mereu de memorandumul aprobat de Guvern pentru fuziunea Elcen cu Radet, a mai spus că ELCEN trebuie să intre în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, pentru ca producătorul şi transportatorul de agent termic să fie "într-o singură mână".

În februarie, Elcen susţinea că totalul datoriilor sale către furnizorii de gaze naturale și servicii conexe se ridică la 315 milioane de lei. Dintre aceste datorii, 125 milioane de lei sunt către Romgaz, 88 milioane de lei către Distrigaz Sud Rețele, 71 milioane de lei către OMV Petrom Gas şi 31 milioane de lei către Transgaz.

Elcen susţine că datoriile înregistrate de RADET București către Electrocentrale București sunt în continuă creștere. Astfel, la 31 ianuarie a.c., Radet datora Elcen 3,580 miliarde de lei, din care 2,503 miliarde de lei pe energie termică, 431 milioane de lei dobânzi de întârziere şi 646 milioane de lei penalități în diferite stadii de judecată.

Întârzierea la plată a facturilor de energie termică este de peste doi ani. În prezent, conform evidenței contabile, se încasează de la Radet factura din decembrie 2012, mai subliniau cei de la Elcen.

Revenind, Marcel Nicolaescu ocupă deci, începând de vineri, funcția de Director General al Electrocentrale București S.A., ca urmare a demisiei lui Gabriel Ignat, la niciun an de la preluarea managementului Elcen.

”Vreau ca, în scurt timp, alături de membrii Consiliului de Administrație, să scoatem societatea din impasul în care se află. Aș dori ca în perioada următoare, CET-urile să devină adevărate centre de profit și voi face toate diligențele necesare în acest sens ”, declară Marcel Nicolaescu într-un comunicat de presă.

Despre Electrocentrale București

Elcen a fost înfiinţată pe 18 decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri este acționarul majoritar al Elcen, deținând 97,51% din titlurile companiei.

Elcen este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) și din țară (40%). Societatea asigură și 4,8% din energia electrică produsă la nivel național. Pentru 2014, Elcen estimează o cifră de afaceri de aproximativ 1,6 miliarde de lei și un profit brut de 31 milioane de lei.

 

Tag Cloud