Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Motorina din agricultură pentru care se acordă ajutor de stat

Motorina din agricultură pentru care se acordă ajutor de stat

motorina agricultura 2

Guvernul a publicat zilele trecute hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură. Ajutorul de stat sub formă de rambursare se acordă în limita cantităţilor maxime anuale (click pe foto), defalcate pe sectoarele vegetal, zootehnic ÅŸi îmbunătăţiri funciare.  

Fermierii vor plăti o acciză de 21 de euro/tona de motorină utilizată în agricultură, iar diferenţa dintre acest cuantum şi nivelul real al accizei va fi subvenţionată de stat.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a compensat şi compensează în continuare şi creșterea accizei pentru motorina utilizată în agricultură. Cu alte cuvinte, ia de la unii, plătitori de accize întregi şi dă la alţii.

În fiecare an, conform regulamentelor europene şi legislaţiei naţionale, Guvernul trebuie să emită şi o hotărâre cu sumele avute la dispoziţie pentru anul următor. Pentru anul curent, suma estimată pentru acoperirea subvenţiei este de circa 700 milioane lei.

Pentru primul trimestru al anului trecut a fost acordată o subvenţie de aproximativ 1,4 lei pe litru de motorină consumat în agricultură, iar după majorarea accizei, subvenţia a crescut la 1,79 lei.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă, stabilită la 21 de euro/1.000 litri, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

Cantitățile de motorină care beneficiază de ajutor de stat acordat sub formă de rambursare se stabilesc cade obicei prin ordin al ministrului Agriculturii, cu avizul Ministerului Finanțelor Publice și cu încadrare în prevederile bugetare aprobate.

 

Tag Cloud