Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Corupția îi lasă pe ucraineni în frig, fără cărbunele sud-african, și îi plasează din nou la mila rușilor

Corupția îi lasă pe ucraineni în frig, fără cărbunele sud-african, și îi plasează din nou la mila rușilor

APTOPIX Ukraine Coal Miners-2

Ucrainenii par condamnați să înghețe în această iarnă, rezervele lor de cărbune aflându-se la un nivel minim, din cauza nu a vreunui complot rusesc, ci a unui scandal de corupție la nivel înalt, care a dus la stoparea importurilor din Africa de sud.

Paradoxal, singura ieșire din această situație este importul de gaz sau cărbune din Rusia sau din regiunea Donbas-ului, controlată de separatiștii pro-ruși.

Ucraina nu vedea alte opțiuni decât să cumpere gaze naturale din Rusia, sau de cărbune din auto-proclamata Republică Autonomă Donetsk pentru a se putea încălzi în această iarnă, a declarat ministrul energiei și industriei cărbunelui ucrainean, Yury Prodan, citat de Russia Today.

"Africa de Sud a refuzat să mențină livrările suplimentare de cărbune pentru Ucraina. Un nou contract poate fi semnat în cel puțin o lună și jumătate. Nu avem nici o altă soluție decât să apelăm la furnizori rusi și să cumpărăm cărbune de la ei. Situația de aprovizionarea cu cărbune este în pericol. Securitatea energetică este în pericol", a declarat Prodan la o ședință de guvern de miercuri.

Ucraina are acum rezerve de cărbune de doar 1,7 milioane de tone, un nivel considerat extrem de redus.

"Există un risc nu să nu trecem cu bine această toamnă și această iarnă, dar vom continua să căutăm o cale de ieșire", a declarat Prodan.

Anchetă pe tema prețurilor de import umflate

Procuratura Generală din Ucraina investighează directori din Ministerul Energiei și din cele mai importante companii energetice în legătură cu achizițiile de cărbune din Africa de Sud, precum și în legătură cu finanțarea complexelor energetice cu sediul în teritoriul aflat în prezent în afara controlului autorităților de la Kiev.

Yury Prodan a fost audiat în calitate de martor în cazul aprovizionării cu cărbune din Africa de Sud, respingând acuzațiile privind prețurile contractuale umflate.

El a explicat că, odată ce au fost inițiate procedurile penale, compania Steel Mont Trading, cu sediul în Marea Britanie, a încetat orice livrare suplimentară de combustibil. "Comercianții europeni vor refuza să furnizeze cărbune, dată fiind ancheta în desfășurare. pentru că se tem că transportul și plățile pot înceta în orice moment", susține Prodan.

Premierul ucrainean solicită ajutorul serviciilor secrete

Premierul ucrainean a solicitat, la rândul său, serviciului de securitate ucrainean (SBU) să clarifice situația de pe piața cărbunelui, aceasta fiind o problemă de siguranță națională.

Ministrul Energiei a declarat că soluțiile sunt extrem de limitate, cărbunele american și australian fiind cu 15-20 la sută mai scump, iar prețul cărbunelui vietnamez cu o calitate asemănătoare fiind și mai mare.

Polonia: prieteni, dar până la bani

La mijlocul lunii octombrie Ucraina a solicitat Poloniei să îi furnizeze gratis cărbune, dat fiind faptul că Varșovia are stocuri extrem de ridicate, de peste 10 milioane tone de cărbune nevândute, ca urmare a concurenței făcute de cărbunele rusesc, mai ieftin. Autoritățile de la Varșovia au refuzat, exprimându-și totodată dezamăgirea că Kiev-ul nu a achitat nici până în ziua de azi cele 100.000 de tone de cărbune polonez importate îm trecutul apropiat.

Tag Cloud