Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon10072024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Ucraina majorează tariful final la gaze pentru consumatori cu 280% și pe cel la încălzire cu 66%, la presiunile FMI

Ucraina majorează tariful final la gaze pentru consumatori cu 280% și pe cel la încălzire cu 66%, la presiunile FMI

Porosenko Lagarde

Ucraina a acceptat, în negocierile cu FMI pentru acordarea unui împrumut de urgență, să majoreze tariful final la gaze naturale pentru consumatori cu nu mai puțin de 280% și pe cel la încălzire cu 66%, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Ucrainei, Valeria Gontareva.

"De acum încolo, potrivit programului nostru cu FMI, tarifele vor creÈ™tre abrupt, cu 280% la gaze naturale È™i cu circa 66% la încălzire", a spus Gontareva, la o conferință despre pieÈ›ele de capital organizată la Kiev.

Ea a adăugat că, urmare a majorării acestor prețuri reglementate și a altor măsuri de austeritate convenite cu finanțatorii internaționali, inflația anuală din Ucraina va atinge 25-26% la finalul lui 2015. FMI estimează inflația anuală pentru anul acesta la 27%.

Potrivit lui Gontareva, scumpirea gazelor și a energiei termice va adăuga 9 puncte procentuale la indicele anual al prețurilor de consum, față de estimările anterioare ale băncii centrale.

Majorarea prețurilor administrate la gaze și încălzire se numără printre amendamentele la bugetul de stat pe 2015 pe care guvernul de la Kiev a fost nevoit să le adopte pentru a primi un împrumut de urgență de 8,5 miliarde de dolari de la FMI. Proiectul de buget amendat conține o estimare în creștere a deficitului bugetar al Ucrainei pe 2015, la 4,1% din PIB, și o contracție economică de 5,5%.

Kievul vrea să i se șteargă datorii, precum Greciei

Premierul ucrainean, Arseni Iatseniuk, a avertizat că vor mai exista majorări de prețuri la gaze și energie termică și a subliniat că FMI a salvat Ucraina de la intrarea în incapacitate de plată. El a adăugat că acum este momentul să se ia măsuri în vedere asigurării independenței totale a Ucrainei de importurile de gaze naturale din Rusia.

Scumpirea gazelor și a încălzirii a fost discutată de autoritățile de la Kiev cu FMI în cursul negocierilor derulate în ianuarie. Vicepreședintele Comisiei de Buget din Rada ucraineană a confirmat faptul că FMI a cerut majorarea de 7 ori a tarifelor.

Joi, FMI s-a declarat încrezător că Ucraina va primi un pachet de ajutor financiar în valoare totală de 40 de miliarde de dolari, însă nu a clarificat nelămuririle cu privire la împărțirea poverii acestui pachet între diverșii creditori ai Kievului. Cu o săptămână înainte, FMI anunța că a ajuns la un acord cu autoritățile ucrainene asupra unui nou program de sprijin, în cadrul căruia FMI le va acorda acestora 17,5 miliarde de dolari, alți bani urmând să vină de la "comunitatea internațională", fără alte detalii.

Însă cel mai important grup de lobby al industriei financiare mondiale, Institute of International Finance, a avertizat că pachetul de sprijin de 40 de miliarde de dolari pomenit de FMI pare să includă o sumă de 15 miliarde de dolari reprezentând ștergerea de datorii de stat ale Ucrainei față de creditori din sectorul privat.

"Pe lângă bani de la FMI și alți finanțatori, pachetul de sprijin pare să includă ștergeri de datorii față de creditorii privați de 15 miliarde de dolari. Iar problema este că acest aspect a fost inclus în program înainte de a se fi început orice negocieri cu deținătorii de obigațiuni suverane ucrainene. Deci se așteaptă ca sectorul privat să sprijine Ucraina fără ca măcar să fie consultat în această privință. Nu e un mod prea prietenos de a face aceste lucruri. FMI a asumat din capul locului că unele datorii ale Ucrainei față de investitorii privați vor fi șterse", a declarat un reprezentant al Institute of International Finance, Ondrej Schneider, întors recent dintr-o vizită la Kiev.

Tag Cloud