Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Romgaz investește 400 de milioane de euro în modernizarea depozitelor de gaze pentru a ține pasul cu producția viitoare de gaze din Marea Neagră

Romgaz investește 400 de milioane de euro în modernizarea depozitelor de gaze pentru a ține pasul cu producția viitoare de gaze din Marea Neagră

Romgaz salariati salarii

Romgaz intenționează să investească aproximativ 400 de milioane de euro până în 2025 în modernizarea depozitelor de gaze pe care le operează pentru a se corela cu dezvoltarea sistemului național de transport gaze naturale și cu dezvoltarea perimetrelor offshore din Marea Neagră. Operatorul sistemului de transport gaze, Transgaz estimează că în 2020 necesarul de de capacitate de înmagazinare va ajunge de la aproximativ 20 TWh pe ciclu de înmagazinare, cât este estimat în prezent, la peste 37 TWh pe ciclul de înmagazinare.

În prezent, capacitatea de înmagazinare subterană a gazelor naturale este asigurată în România prin intermediul a 7 depozite de înmagazinare subterană a gazelor naturale, cu o capacitate activă totală de 33,93 TWh (3,131 miliarde metri cubi) pe ciclu de înmagazinare, respectiv o capacitate de injecție de 262,45 GWh/zi și capacitate de extracție de 348,68 GWh/zi.

Înmagazinarea subterană a gazelor naturale are un rol major în asigurarea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale, facilitând echilibrarea balanței consum - producție internă - import de gaze naturale, prin acoperirea vârfurilor de consum cauzate în principal de variaţiile de temperatură, precum şi menţinerea caracteristicilor de funcţionare optimă a sistemului național de transport gaze naturale. Totodată, înmagazinarea subterană a gazelor naturale are rolul strategic de a asigura furnizarea de gaze naturale din depozitele de înmagazinare, în cazuri de forță majoră (calamităţi, cutremure şi alte evenimente neprevăzute).

Valul de frig din urmă cu trei săptămâni a surprins autoritățile și companiile autohtone, indicatorul Line Pack, care arată volumul efectiv de gaze care se află în sistem într-un anumit moment, coborând în apropierea stării de risc, de 33 milioane metri cubi. În această săptămână,

în pofida revenirii vremii reci, indicatorul Line Pack s-a situat peste parametri normali, de peste 44 milioane de metri cubi.

Pentru a nu lăsa consumatorii fără gaze, în urmă cu 2 săptămâni, în lipsa unui nivel corespunzător de gaz înmagazinat la finalul ciclului, autoritățile au decis închiderea pentru 2 zile a centralei electrice pe pe gaze a OMV Petrom de la Brazi, iar Transgaz s-a văzut nevoită să achiziționeze gaze naturale pentru echilibrarea fizică a Sistemului Național de Transport în valoare totală de 13,16 milioane lei (2,83 milioane euro), fără TVA, de la WIEE România, unul dintre cei mai puternici importatori de gaze rusești de pe piața locală.

Potrivit unui document Transgaz, în prezent, pe piața de înmagazinare din România sunt activi doi operatori de sistem de înmagazinare: Romgaz care deține licență pentru operarea a 6 depozite de înmagazinare subterană a gazelor naturale, a căror capacitate cumulată reprezintă 90,7% din capacitatea totală de înmagazinare și Depomureș, care operează depozitul de înmagazinare subterană a gazelor naturale Târgu Mureș, cu o capacitate activă de 3,15 TWh pe ciclu de înmagazinare care reprezintă 9,3% din capacitatea totală de înmagazinare.

În pofida capacității tehnologice declarate, de 33,28 milioane metri cubi standard pe zi, din cele 6 depozite Romgaz, s-a atins un debit maxim istoric zilnic extras simultan din toate depozitele de doar 25 milioane metri cubi standard pe zi, și asta probabil la începutul ciclului. Cu cât depozitele sunt golite cu atât mai mult debitele scad. Chiar și luând în calcul recordurile individuale (stabilite evident în zile diferite) ale fiecărui depozit, totalul a fost de doar 29 milioane metri cubi standard pe zi.

Drept urmare, Romgaz și-a programat investiții de aproximativ 400 milioane de euro în modernizarea depozitelor sale.

Cea mai mare sumă, 136 milioane de euro, este alocată creșterii capacității de stocare subterană gaze naturale la depozitul Sărmășel (Transilvania). Proiectul, estimat a fi finalizat în 2024, are drept scop, potrivit unui document TRansgaz, “dezvoltarea depozitului de înmagazinare subterană existent de la Sărmăşel de la capacitatea de 900 milioane m3/ciclu la 1550 milioane m3/ciclu (o creştere cu 650 milioane m3/ciclu), creşterea capacităţii de injecţie cu 4 milioane m3/zi, la un total de 10 milioane m3/zi, creşterea capacităţii de extracţie cu 4 milioane m3/zi, la un total de 12 milioane m3/zi, prin creşterea capacităţii de comprimare, infrastructură nouă de suprafaţă pentru 46 de sonde de injecţie-extracţie, forajul unor sonde noi, etc.”.

Al doilea mare proiect Romgaz, în valoare de 122 milioane de euro, estimat a fi finalizat în 2025, vizează creșterea capacității de stocare subterană gaze naturale a depozitului Ghercești la 600 milioane m3/ciclu și prevede și modernizarea a 20 sonde de injecție/extracție.

poză

Al treilea proiect de modernizare, în valoare de 59 milioane euro, estimat a fio finalizat tot în 2025, are ca scop creșterea capacitații de livrare zilnică a gazelor naturale din depozitul Bilciurești până la 20 milioane mc/zi și asigurarea unui grad sporit de siguranță în exploatare. În cadrul acestui proiect, Romgaz vizează și modernizare 19 sonde de injecție/extracție, forajul a 4 sonde noi și construirea unei noi conducte, de 11 km, între depozitul Bilciurești și stația de comprimare Butimanu. Pentru a nu perturba activitatea de înmagazinare gaze naturale, proiectul va fi implementat etapizat.

În plus, Romgaz a mai alocat 80 de milioane de euro transformării în depozit de înmagazinare subterană a unuia sau mai multor câmpuri depletate (Pocoleni, Comănești, Todirești şi/sau Davideni). Capacitate viitorului depozit va fi de aproximativ 200 milioane mc/ciclu, cu o capacitate de injecție de aproximativ 1,4 milioane mc/zi și una de extracție de aproximativ 2 milioane mc/zi.

În afara modernizării depoziteor existente, Romgaz mai evaluează și posibilitatea de transformare a unui depozit de înmagazinare într-un depozit cu operare multiciclu (program pilot).

Tag Cloud