Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare OMV vinde 49% din operatorul de transport gaze Gas Connect Austria, esențial pentru aprovizionarea mai multor state europene

OMV vinde 49% din operatorul de transport gaze Gas Connect Austria, esențial pentru aprovizionarea mai multor state europene

Gas Connect Austria

Grupul austriac OMV a scos la vânzare 49% din acțiunile subsidiarei Gas Connect Austria, care construiește și operează sisteme de conducte de gaze de mare presiune și reprezintă unul dintre huburile centrale ale rețelei europene de tranzit de gaze naturale, având o contribuție substanțială la aprovizionarea cu gaze a Austriei, Germaniei, Franței, Sloveniei, Croației și Ungariei.

"Ca prim rezultat al procesului de reevaluare a portofoliului de active downstream din segmentul de gaze naturale, am decis să vindem o participație minoritară în business-ul nostru reglementat de transport de gaze din Austria. În actualul mediu dificil din punct de vedere al prețurilor la țiței, luăm măsurile necesare pentru a ne optimiza portofoliul și a întări cash-flow-ul și bilanțul grupului", a declarat directorul OMV responsabil cu business-ul downstream, Manfred Leitner.

El a adăugat că, până în prezent, potențialii investitori au manifestat un puternic interes pentru achiziția unui pachet de 49% din capitalul Gas Connect Austria, grație faptului că transportul de gaze asigură un profit stabil, tarifele fiind reglementate de stat să acopere costurile și să asigure o rată fixă de rentabilitate.

La nivelul OMV se derulează în prezent un proces de selecție a companiei de consultanță care urmează să se ocupe de tranzacție, încheierea acesteia urmând să aibă loc în cursul anului viitor.

Gas Connect Austria este deținută în proporție de 100% de grupul OMV și operează o rețea de conducte de gaze de mare presiune în lungime de circa 900 km pe teritoriul Austriei. Compania asigură capacitate de transport de gaze la punctele de interconexiune cu sistemele de tranzit de gaze ale altor state europene, dar și pentru cererea internă de gaze a Austriei.

Anul trecut, volumele de intrări și ieșiri de gaze în rețeaua Gas Connect Austria s-au cifrat în total la 149 miliarde de metri cubi de gaze. Gas Connect Austria este unul dintre huburile centrale ale rețelei europene de tranzit de gaze naturale, având o contribuție substanțială la aprovizionarea cu gaze a Austriei, Germaniei, Franței, Sloveniei, Croației și Ungariei.

OMV și-a revizuit în minus estimările cu privire la prețul mediu al barilului de țiței în următorii ani, ceea ce a obligat grupul austriac să-și reevalueze activele din sectorul de explorare și producție de hidrocarburi la o valoare în scădere cu 1 miliard de euro.

Potrivit raportului preliminar al OMV pentru T3 2015, citat de Profit.ro, OMV și-a revizuit în scădere estimările cu privire la evoluția prețului mediu al țițeiului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, la 55 dolari/baril pentru 2016, 70 dolari/baril pentru 2017, 80 dolari/baril pentru 2019 și 85 dolari/baril pentru 2019 și ulterior.

"Revizuirea estimărilor privind prețul țițeiului a necesitat reevaluarea în scădere a valorii activelor din segmentul upstream, atât a celor aflate deja în producție și dezvoltare, cât și a celor aflate în stadiul de explorare", se mai arată în raportul preliminar al OMV, care precizează că reevaluarea se va cifra la circa 1 miliard de euro.

Tag Cloud