Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare E oficial: Rusia a comunicat CE că nu mai este interesată de proiectul South Stream

E oficial: Rusia a comunicat CE că nu mai este interesată de proiectul South Stream

South-Stream-transport-office-opened-Gazprom

Dacă până acum, decizia Rusiei și Gazprom de a renunța la proiectul South Stream a fost anunțată mai mult neoficial, în cadrul unor conferințe de presă sau ca urmare a unor întrebări adresate de jurnaliști, începând de ieri se pare că aceasta a devenit oficială.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, în urma unei convorbiri avute de vicepreședintele pentru Uniune Energetică Maros Šefčovič cu reprezentanți din Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Italia, România și, acesta l-a contactat pe ministrul rus al energiei, Alexander Novak, pentru a discuta planurile Moscovei referitoare la proiect. Novak i-a confirmat vicepreședintelui CE că South Stream este un proiect care nu va mai fi continuat de partea rusă.

Comunicatul mai precizează că Šefčovič va prezenta la începutul anului viitor o propunere privind structura organizațională a unu Grup de Lucru la Nivel Înalt, menit a se ocupa de identificarea de soluții privind interconectarea statelor din Europa Centrală li de Est la piețele europene și diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze.

Speranța moare ultima, dar și când moare

La o zi după anunțul făcut de președintele rus Vladimir Putin, și confirmat de CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, privind abandonarea South Stream, Šefčovič declara că va continua să lucreze cu statele sale membre pentru a ajunge la un acord cu Rusia în vederea construirii gazoductului menit a alimenta cu gaze statele din sud-estul Europei, în pofida anunțului făcut ieri de Putin.

"Următoarea reuniune pe tema South Stream este planificată pentru 9 decembrie și se va desfășura indiferent de anunțul făcut de Rusia referitor la renunțarea la proiect", a declarat vice-președintele UE pentru Energie, Maroš Šefčovič.

"Evident că noile evenimente vor reprezenta un element suplimentar care va fi discutat în această reuniune", a adăugat acesta.

Tag Cloud