Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri09202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Rompetrol, 70 mil. dolari de la ING, garantaţi de Rom Oil

Rompetrol, 70 mil. dolari de la ING, garantaţi de Rom Oil

rompetrol

 

Rompetrol Downstream a luat 70 de milioane de dolari de la ING pentru a fi utilizaţi ca facilitate de descoperit de cont sau pentru emiteri de angajamente potenţiale. Garant ipotecar pentru această facilitate de credit este Rom Oil, subsidiara Rompetrol Rafinare, indică hotărâre din ianuarie a Rom Oil, document consultat de Energy Report.

La suma de 70 de milioane de euro s-a ajuns treptat, printr-un prim credit de 50 de milioane de dolari luat din decembrie 2011 pentru ca în decembrie 2013 să se suplimenteze cu 20 de milioane de dolari.

Astfel, Rom Oil s-a ales cu ipotecă de rangul I pe mai multe imobile precum: un teren intravilan de 3,3 hectare din Şimleul Silvaniei, teren cu drumuri, platforme, cale ferată uzinală, rezervoare produse petroliere etc.

Rom Oil este deÅ£inută de Rompetrol Rafinare în proporÅ£ie de peste 99,99%, restul de acÅ£iuni fiind în posesia Rompetrol Logistics ÅŸi Palplast, o firmă din Sibiu. Directorul general al Rom Oil este Dan Octavian Carp.

Împrumutatul, Rompetrol Downstream, are din aprilie un nou Consiliu de administraţie şi un nou preşedinte, ca urmare fie a renunţării unor membri la funcţii fie din cauza expirării mandatelor. Astfel, din divizia de distribuţie a carburanţilor a grupului Rompetrol a plecat din funcţia de administrator al societăţii Alexey Golovin, cetăţean kazah. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul Marius Corcoman-Târcolea, cetăţean român de această dată, care a renunţat la mandat. Mandatul altui membru, Iuri-Titov Buzescu, a expirat.

Noul preşedinte al Consiliului de administraţie este din aprilie 2013, pentru un mandat de patru ani, Felix Lunev, cetăţean canadian, născut în Ucraina, acesta fiind în acelaşi timp şi printre cei cinci administratori.

Ceilalţi membri ai Consiliului de administraţie sunt Mariana Durieşteanu, cetăţean român, născută în Chişinău, Republica Moldova, cu domiciliul în Chişinău, Sorin – Octavian Nichita, Bauyrzhan Nugumanov, cetăţean kazah şi Vadim Poletaev, cetăţean rus născut pe vremea URSS-ului în Kazakhstan. Director general al companiei este Sorin Octavian Nichita.

Cât despre Rompetrol Rafinare, compania a făcut în ultimii ani învestiţii de circa 700 de milioane de euro, fapt care a condus la o reducere cu 40% a pierderilor în prima jumătate a anului trecut comparativ cu perioada similară din 2012.

Compania controlată de kazahii de la KazMunaiGas a avut pierderi de 78,43 de milioane de dolari în prima jumătate a anului trecut. Reducerea pierderilor a continuat şi în primele nouă luni, când pierderile au fost mai mici cu un sfert decât în primele trei trimestre din 2012.

După ce KazMunaiGas a cumpărat în 2007 Grupul Rompetrol, rafinăriile Petromidia şi Vega au trecut printr-un proces de creştere a capacităţii de procesare şi de eficientizare tehnologică.

În 2012, Grupul Rompetrol a finalizat programul de investiţii la rafinăria Petromidia, care a devenit astfel cea mai mare şi mai performantă din ţară, acoperind peste 40% din capacitatea de rafinare a României.

 

Tag Cloud