Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Cel mai mare importator de gaze din România s-a înscris la bursa OPCOM, pentru a cumpăra de la producătorii interni

Cel mai mare importator de gaze din România s-a înscris la bursa OPCOM, pentru a cumpăra de la producătorii interni

GDF Suez BUN

Furnizorul și distribuitorul de gaze GDF Suez Energy Romania SA, cel mai mare importator de gaze naturale din România anul trecut, s-a înscris, recent, ca participant la Piața Centralizată de Gaze Naturale (PCGN) de la bursa de energie OPCOM, devenind al șaselea jucător de pe această piață, unde deocamdată există un singur producător ofertant și nu a fost încheiată până în prezent nici o tranzacție.

GDF Suez Energy a fost, în 2013, cel mai mare importator de gaze naturale din România, cu o pondere de 18,52% din totalul importurilor.

Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), anul trecut, România a importat 20,26 milioane MWh de gaze, în scădere cu peste 42% față de 2012 (35,18 milioane MWh), iar suma totală plătită pentru aceste importuri s-a redus cu 50%, de la 5,03 miliarde lei la 2,51 miliarde lei.

Până în prezent, pe platforma PCGN de la OPCOM s-au mai înscris cinci companii, respectiv OMV Petrom Gas SRL, divizia de trading de gaze a OMV Petrom, producătorul de gaze Amromco Energy SRL, combinatul Azomureș, distribuitorul de gaze C-Gaz & Energy, precum și MET Romania Energy Trade, subsidiară de trading a grupului ungar MOL.

Licitații eșuate

Dintre cei doi producători înscriși, doar OMV Petrom Gas SRL a scos până în prezent gaze la vânzare pe PCGN, însă fără a reuși, până în prezent, să încheie vreo tranzacție. Miercuri, 23 aprilie, compania a vrut să vândă 212.000 MWh de gaze la OPCOM, prețul de pornire fiind de 90,5 lei/MWh, dar licitația a fost anulată din lipsă de cumpărători interesați. Luni, 28 aprilie, OMV Petrom Gas SRL organizează o nouă licitație, pentru aceeași cantitate de gaze și la același preț de pornire.

Și precedentele două licitații inițiate de OMV Petrom Gas SRL pe platforma PCGN de la OPCOM, din data de 1 aprilie, prin care compania scotea la vânzare în total o cantitate de gaze de 424.000 MWh, la prețul de pornire de 90, respectiv 90,50 lei/MWh, au fost anulate, întrucât până la data-limită anunțată nici un potențial cunpărător nu făcuse dovada constituirii garanțiilor financiare.

La prima licitație inițiată de divizia de trading de gaze a OMV Petrom, pe 21 februarie, compania nu a reușit să vândă nimic din cantitatea totală de 106.000 MWh scoasă la vânzare, întrucât singurul cumpărător potențial interesant, MET Romania Energy Trade SRL, subsidiară a grupului ungar MOL, nu a fost dispus să plătească prețul cerut de OMV Petrom Gas SRL, de 82,50 lei/MWh.

Tranzacționarea pe burse va deveni obligatorie

Potrivit unui proiect de modificare a Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale, publicat de Departamentul pentru Energie la începutul acestei luni, producătorii de gaze naturale vor fi obligați să scoată la vânzare pe piața centralizată o parte din producție, cantitatea urmând a fi stabilită de către ANRE.

"Deţinătorii de licenţă de producţie de gaze naturale şi afiliaţii acestora sunt obligaţi să tranzacţioneze pe piaţa centralizată, transparent şi nediscriminatoriu, o parte din cantitatea produsă, într-un cuantum stabilit de ANRE pe baza reglementărilor proprii", stipulează articolul unic al proiectului.

În expunerea de motive a proiectului de lege, Guvernul susține că, în acest fel, vrea să încurajeze "formarea preţurilor din producţia internă pe baza unor mecanisme bazate pe cerere şi ofertă, în condiţii de transparenţă şi nediscriminare a participanţilor la piaţă, precum şi de a elimina intervenţiile administrative din procesul de formare a preţurilor de valorificare a gazelor naturale din producţia internă".

Angajament față de FMI

"În egală măsură, se urmăreşte asigurarea unui rol semnificativ a pieţei gazelor naturale din România, în contextul formării pieţei unice europene de energie şi gaze naturale şi, totodată, determinarea unei valori de piaţă obiective a gazelor naturale, coroborate cu sporirea eficienţei consumului acestora într-un cadru economic sustenabil care va fi definit strategic atât la nivel macroeconomic, cât şi la nivel sectorial", se mai afirmă în documentul citat.

Înfiinţarea platformelor de tranzacţionare a gazelor naturale a fost un angajament asumat de Guvern faţă de FMI şi Comisia Europeană, însă până în prezent producătorii de gaze naturale nu erau obligați să își vândă gazele pe burse.

În ianuarie 2013, ANRE a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin potrivit căruia producătorii de gaze controlați de statul român, cum ar fi Romgaz, nu și cei privați, ar fi fost obligați să vândă prin licitaţii publice 45% din cantităţile extrase în cursul anului 2013, însă ordinul nu a mai fost adoptat în cele din urmă.

Romgaz și Petrom sunt cei mai importanți producători de gaze din România, având cumulat o cotă de piață de circa 90%. Alți producători sunt Amromco Ploiești, Aurelian Oil&Gas, Lotus Petrol sau Foraj Sonde.

Tag Cloud