Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Gazprom ar putea pierde anual 3,5 miliarde de dolari în urma deciziei lui Putin de a ieftini gazele furnizate Ucrainei

Gazprom ar putea pierde anual 3,5 miliarde de dolari în urma deciziei lui Putin de a ieftini gazele furnizate Ucrainei

Gazprom cel mai valoros brand rusesc

Decizia Moscovei de a oferi Ucrainei un preț mai redus la gazele naturale va produce gigantului Gazprom pierderi de miliarde de dolari, susțin analiștii ruși.

Reducerea prețului gazelor furnizate Ucrainei cu o treime, de la 400 de dolari la 268,5 dolari pe mia de metri cubi va provoca o pierdere anuală de 3,5 miliarde de dolari companiei Gazprom, în condițiile în care aceasta își va păstra actualul nivel al volumului de gaze furnizate Nafptogaz, compania de gaze ucraineană, de 25 de miliarde metri cubi, susține analistul Serghei Vakhrameyev, de la Ankorinvest. 

În opinia acestuia, Gazprom ar putea recupera eventualele pierderi prin majorarea volumului de gaz furnizat Kievului, pentru a compensa pierderea de pe pe partea de preț.

Putin: Gazul ieftin nu a fost condiționat de Uniunea vamală

Decizia de micșorare a prețului gazelor furnizate Ucrainei a fost luată în urma unei întrevederi a preşedintelui rus Vladimir Putin cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, la Moscova.

Putin a afirmat că problema aderării Ucrainei la uniunea vamală condusă de Moscova, de care se temea opoziția proeuropeană de la Kiev, nu a fost discutată în cadrul acestor negocieri.

"Aş vrea să asigur pe toată lumea că nu am discutat astăzi despre aderarea Ucrainei la uniunea vamală", a declarat el.

În privința ieftinirii gazelor pentru Ucraina, Putin a precizat că este vorba de o soluție temporară și că termenii viitoarelor contracte pe termen lung vor fi stabiliți avându-se în vedere necesitatea ca fluxul de gaze rusești către Europa, care tranzitează Ucraina, să nu fie întrerupt.

Acord valabil pe o perioadă de 5 ani

Potrivit oficialităților de la Kiev, noul preț al gazelor rusești exportate către Ucraina va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014 și va fi valabil până în 2019.

Mai mult, Putin a anunțat că guvernul rus va debloca 15 miliarde de dolari din fondul său de urgență, cu care va cumpăra titluri de stat ale Ucrainei.

În plus, Rusia va ridica barierele comerciale impuse Ucrainei la începutul acestui an, într-un moment în care Ucraina părea gata să semneze un acord de asociere cu UE. Între timp, Viktor Ianukovici și-a modificat poziția cu 180 de grade, suspendând negocierile cu UE, ceea ce a declanșat masive proteste de stradă în Ucraina.

Tag Cloud