Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Gazprom caută petrol şi gaze în Bihor cu o companie din Ungaria. Ruşii au tot mai multe benzinării în zonă

Gazprom caută petrol şi gaze în Bihor cu o companie din Ungaria. Ruşii au tot mai multe benzinării în zonă

Gazprom Bihor

Compania petrolieră sârbă NIS, în care Gazprom Neft deţine 56,15%, şi compania ungară Acoustic Geophysical Services (AGS) au încheiat un contract prin care AGS va efectua prospecţiuni seismice 2D şi 3D pe o suprafaţă de 545 kmp şi 84 km liniari în perimetrul Tria din Bihor. Lucrările de teren au ca scop căutarea şi explorarea rezervelor de petrol şi gaze tradiţionale.

Colectarea de date seismice are de fapt scopul de a plasa sondele de foraj în cele mai bune locuri. Acest lucru se face cu ajutorul undelor, în special unde sonore. Mai multe date geologice dau ca foarte probabil faptul ca bazinul Panoniei, în care e inclus şi Bihorul, să fie foarte bogat în gaze naturale.

Forajul primului puţ experimental din perimetrul Tria va demara la începutul anului viitor, iar până la finalul anului 2014 vor fi forate cel putin trei astfel de puţuri. Investiţia totala va fi de aproximativ 21,2 millioane de euro doar în aceasta faza de implementare a proiectului, a anunţat compania NIS.

Explorarea în perimetrul de concesiune Tria se desfăşoară cu punerea în aplicare a acordurilor privind explorarea şi dezvoltarea a patru blocuri de concesiune pe teritoriul României (Тria, Băile Felix, Periam şi Biled). Aceste acorduri au fost încheiate în 2011 între Agentia Naţională Pentru Resurse Minerale şi compania canadiana East West Petroleum.

Partenerul East West Petroleum în acest proiect este NIS Petrol S.R.L., subsidiara companiei NIS în România, aceasta având statutul de operator.  Acţiunile în acest proiect sunt deţinute 85% de NIS Petrol S.R.L şi 15% de East West Petroleum. Ratificarea finală a permiselor, licenţelor şi aprobărilor din partea guvernului României pentru celelalte trei blocuri de concesiune se află în procesul de obţinere. Astfel că după ratificarea tuturor documentelor, sârbii anunţă că explorarea geologică va începe şi în aceste zone.

Compania Acoustic Geophysical Services este unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de explorare seismică din Europa Centrala şi de Est. “Sarcina noastră este de a confirma prezenţa rezervelor de petrol şi gaze şi de a începe producţia comercială, cu ajutorul colegilor din Ungaria, cât mai repede posibil. Dezvoltarea de proiecte de explorare pe teritoriul României este în conformitate cu strategia de dezvoltare a NIS care prevede creşterea volumelor de productie de petrol până la 5 milioane de tone pe an până în 2030, în principal ca urmare a proiectelor derulate în afara Serbiei", a spus Mihail Danilin, director adjunct în departamentul de Explorare şi Productie al NIS.

Compania petrolieră sârbă NIS, controlată de Gazprom Neft, acoperă 75% din piaţa produselor petroliere din Serbia, fiind liderul pieţei de profil. Ca activitate, firma face printre altele explorare, producţie, rafinare şi distribuţie ale produselor de petrol şi gaze. Firma deţine două rafinării, la Pancevo şi la Novi Sad.

Gazprom Neft deţine 56,15% din NIS, statul sârb 28,87% iar restul acţiunilor sunt deţinute de mulţi alţi acţionari minoritari, printre care şi angajaţi sau foşti angajaţi. Compania şi-a început extinderea regională începând cu anul 2011 în ţări precum Bosnia şi Herţegovina, Ungaria România şi Bulgaria, pe segmentul explorării gazelor sau petrolului cât şi pe reţeaua de retail.

Gazprom îşi măreşte numărul de benzinării

Ruşii de la Gazprom au ajuns deja la 12 benzinării în România prin intermediul firmei NIS din Serbia, după ce au inaugurat vineri două unităţi pe Autostrada A1, la kilometrul 59. “Vrem să ajungem la 120 de staţii până la sfârşitul anului 2015, în urma unei investiţii de peste 150 milioane euro”, a declarat Kirill Kravchenko, CEO al NIS.

În urmă cu doar patru zile, prima benzinărie sub brandul Gazprom a fost deschisă în Bulgaria, tot de subsidiara sârbească NIS. Până la finale anului, în Bulgaria vor fi 40 de benzinării. De altfel, ruşii vor ca până în 2015 să aibă în regiunea balcanică peste 250 de benzinării, din care 120 în România, 80 în Bulgaria.

Tag Cloud