Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Israelul a concesionat către o companie americană un perimetru dintr-o zonă ocupată, nerecunoscută internațional

Israelul a concesionat către o companie americană un perimetru dintr-o zonă ocupată, nerecunoscută internațional

20130226 - Israel

Israelul a concesionat unei companii americane un perimetru din regiunea deluroasă Golan, ocupată în 1967, mișcare menită a trezi controverse diplomatice înaintea vizitei de luna viitoare a președintelui american Barak Obama în Orientul Mijlociu.

Ministrul energiei din Israel, a confirmat joia trecută, potrivit Financial Times, acordarea unei licențe de exploatare a petrolului și gazelor naturale unei firme subsidiare a Genie Energy, companie listată din New York printre ai cărei acționari se numără Jacob Rothschild și Rupert Murdoch. Fostul vicepreședinte american, Dick Cheney, este unul dintre consultanții Genie Energy.

Israel a cucerit teritoriul cunoscut sub numele de culmile Golan de la Siria, în urma Războiului de Șase Zile desfășurat în 1967, însă ocuparea acestuia de către statul israelian nu este recunoscută de dreptul internațional.

Chiar dacă această zonă a fost destul de pașnică de la ocupare până în prezent, oficialii israelieni invocă intensificarea războiul civil din Siria pentru a-și întări controlul asupra zonei. În opinia lor, Damasc-ul caută cu orice preț să atragă Israelul în conflict.

Mai mulți analiști au făcut o legătură directă între acordarea concesiunii și situația din Siria. Yaron Ezrahi, analist politic israelian, susține că "acțiunea guvernului este mai ales politică, o încercare de a accentua implicația Israelului în teritoriul ocupat. Momentul ales este legat de faptul că executivul sirian se confruntă cu violențe și haos și nu poate reacționa pe această temă"

Se pare că Genie Energy a concurat pentru a obține licența de explorare a perimetrului de 400 de kilometri pătrați cu o altă firmă, identificată de Globes, principala publicație financiară israeliană, drept Ultra Equity Investments.

Genie Energy deține deja licențe de exploatare și producție în Israel, în regiunea centrală Shfela, dar și un perimetru offshore, în Colorado, în parteneriat cu francezii de la Total.

Potrivit unei surse care a dorit să-și păstreze anonimatul, Genie și-a depus oferta în august 2012, iar cea de-a doua firmă uțin mai târziu. Genie a câștigat, susțin sursele FT, ca urmare a îndeplinirii criteriilor geologice și profesionale. Detaliile ofertelor nu au fost făcute publice de către guvernul israelian.

Tag Cloud