Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Australienii incep prospectiunile seismice pentru petrol si gaze in vestul Romaniei

Australienii incep prospectiunile seismice pentru petrol si gaze in vestul Romaniei

Australieni explorari

Compania australiana ADX Energy, care are concesionat perimetrul de explorare Parta, situat in vestul Romaniei, in apropiere de granita cu Serbia, a demarat lucrarile de prospectiuni seismice 2D si 3D pentru petrol si gaze in cadrul respectivului perimetru, propunandu-si ca prima sonda de explorare sa fie finalizata cel mai tarziu in ultimul trimestru al acestui an.

Programul prevede prospectiuni seismice 2D pe o suprafata de 190 de kilometri patrati si 3D pe o suprafata de 200 de kilometri patrati, se arata intr-un comunicat al ADX Energy.

„In functie de conditiile meteorologtice, ne asteptam ca prospectiunile seismice sa fie finalizate in al doilea trimestru din 2013. Asta ar permite finalizarea primei sonde de explorare cel mai devreme in al patrulea trimestru al acestui an”, se spune in comunicat.

Cei de la ADX Energy precizeaza ca programul de lucru la care s-au angajat prevede achizitionarea de date seismice 2D si 3D si forarea a doua sonde de explorare pana in luna mai a anului 2015. 

In septembrie 2012, australienii de la ADX Energy au semnat un contract de achizitie de date seismice 2D si 3D pentru concesiunea Parta cu compania romaneasca Prospectiuni SA, care anul trecut mai finalizase un proiect in zona respectiva.

Contractul de concesiune a perimetrului Parta a fost semnat de australieni cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) in ianuarie 2011.

Perimetrul Parta are o suprafata de 1.221 de kilometri patrati si este situat in vestul Romaniei, in apropiere de granita cu Serbia. Acesta contine 7 campuri de hidrocarburi considerate a fi fost exploatate superficial. Activitatea de explorare a fost intrerupta in prima parte a anilor ’80, cele mai multe sonde fiind forate in ani ’60 si ’70.

In urma lucrarilor geologice si geofizice derulate pana in prezent, ADX Energy estimeaza ca potentialul recuperabil cumulat al perimetrului se ridica la 47 de milioane de barili de petrol si 13,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Principalele tinte de foraj sunt situate la o adancime situata intre 800 si 2.000 de metri.

„Romania reprezinta o importanta oportunitate, in linie cu actuala strategie de dezvoltare a ADX, care isi focalizeaza tot mai mult resursele pe tinte de dezvoltare de substanta, care ofera perspective sigure, conditii financiare si fiscale excelente, materializare certa si transport direct al gazelor catre pietele europene”, subliniaza ADX Energy.

ADX Energy este operatorul concesiunii Parta si detine 50% din drepturi, cealalta jumatate fiind achizitionata de firma austriaca Rohöl-Aufsuchungs Aktiengesellschaft (RAG), prin acoperirea costurilor trecute ale proiectului si asumarea anticipata a unei parti din cele viitoare.

Tag Cloud