Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Romgaz va explora in Marea Neagra alaturi de OMV Petrom si ExxonMobil

Romgaz va explora in Marea Neagra alaturi de OMV Petrom si ExxonMobil

Romgaz Marea Neagra

Guvernul a obtinut in negocieri cu OMV si Exxon o „participare corecta” a Romgaz la exploatarea noilor zacaminte de gaze din Marea Neagra, in urma unor discutii care au durat doua luni, a declarat premierul Victor Ponta, anuntand ca la finele lunii ianuarie va avea o noua intalnire cu presedintele OMV, la Viena.

„Oamenii in care eu am avut incredere, si nu imi pare rau, au negociat cu cei de la OMV si de la Exxon intrarea Romgaz in asociere in ceea ce priveste exploatarile noilor zacaminte din Marea Neagra doua luni, in fiecare zi cei de la OMV si Exxon spunand <gata, nu mai negociem>. Sigur, intotodeauna important in acest tip de negociere este sa nu rupi coarda. Pana la urma am obtinut o participare corecta pentru Romgaz, care ramane cu capital majoritar al statului roman”, a spus Ponta.

El nu a prezentat detalii in acest sens. Potrivit unor surse din piata, este vorba de un alt perimetru decat cel descoperit de cele doua multinationale la Neptun.

Premierul a precizat totodata ca vor fi majorate redeventele nu doar pentru Petrom, ci in toate zonele care tin de resursele naturale, inclusiv petrol si gaze, la media europeana.

OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania au anuntat in februarie o descoperire semnificativa de gaze la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Operatiunile de foraj derulate de cele doua companii in Marea Neagra au inceput la sfarsitul anului 2011.

Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale.

La finele anului trecut, directorul responsabil de explorare si productie din OMV, Jaap Huijskes, a declarat ca Guvernul roman doreste ca gazele pe care OMV le-ar putea extrage din Marea Neagra sa fie vandute in primul rand pe piata romaneasca, pentru a inlocui importurile, dar totul depinde de pret si de sistemul de taxare.

Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Tag Cloud