Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri07192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Doi unguri în fruntea exploratorilor de la Putna. Soros controlează mai puţin din Aurelian Petroleum prin San Leon Energy

Doi unguri în fruntea exploratorilor de la Putna. Soros controlează mai puţin din Aurelian Petroleum prin San Leon Energy

George soros 2

 

Săptămânile trecute au avut loc două schimbări în fruntea companiei Aurelian Petroleum, fiind numiţi ca administratori ungurii Davoti Gyorgy (41 de ani, din Balatonvilagos) şi Szabolcs Toth (33 de ani, din Ozd), indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

Oisin Fanning este printre cei revocaţi în septembrie din funcţia de administrator al companiei Aurelian Petroleum.

Schimbările sunt destul de fireşti dacă avem în vedere măcar faptul că jumătate din Aurelian Petroleum tocmai cea fost aprobată spre vânzare către compania ungurească TDE Engineering & Development.

Astfel, Aurelian Petroleum a ajuns să fie controlată jumătate de britanicii de la Aurelian Oil & Gas Ltd şi jumătate de ungurii de la TDE Engineering & Development.

Aurelian Petroleum, subsidiară a San Leon Energy (printre acționarii importanţi ai acesteia din urma fiind, cel putin pana de curand, miliardarul George Soros) este titular și operator desemnat pentru zona de explorare non-Bilca, parte a perimetrului de explorare-dezvoltare – producție Brodina EIII-1, din județul Suceava.

Compania derulează împreună cu partenerul său Romgaz (cote de participare 50/50) un mare proiect de evaluare a descoperirii comerciale de gaze naturale din zona Voitinel (zona Putna). Acest proiect urmează a fi materializat prin săparea în anul curent (acestea sunt planurile) a unei noi sonde de prospecțiune – evaluare.

Pe baza rezultatelor pozitive obținute ca urmare a finalizării lucrărilor de explorare geologice, geochimice și geofizice în arealul Putna –Voitinel derulate în ultimii patru ani, începând cu anul 2016 urmează a fi derulat un important program de evaluare a zonei menționate.

Asociaţii Aurelian Petroleum au fost Aurelian Oil & Gas Limited (înregistrată în Marea Britanie) care deţinea 95% şi AOG Finance Limited (înregistrată în Marea Britanie) care deţinea 5%. AOG a vandut cei 5% iar Aurelian Oil & Gas a vandut 45% către compania înregistrată în Budapesta, astfel că după transferul părţilor sociale, Aurelian Oil & Gas Limited şi TDE Engineering & Development deţin fiecare câte jumătate din compania “românească” Aurelian Petroleum.

Merită amintit şi că această vânzare vine în condiţiile în care San Leon Energy a anunțat că va renunța la un număr de 12 concesiuni de gaze naturale din Polonia, urmărind să-și reducă expunerea pe activități de explorare și să se concentreze pe operațiuni de testare, dezvoltare și producție de petrol și gaze în Polonia.

Revenind la conducerea Aurelian Petroleum, membră a ROPEPCA, să spunem că este acum formată din cei doi administratori unguri pomeniţi mai sus, un irlandez (Oaul James Sullivan) şi un român. Acesta din urmă este Vladimir Roșca (66 de ani), care este şi country manager. Roşca este cercetător geofizician cu activitate profesională de peste 40 de ani în domeniul explorării, dezvoltării, producției și cercetării în domeniul petrolier la Prospecțiuni SA și mai târziu la Institutul Geologic al României.

Întrebarea e dacă nu cumva miliardarul de origine maghiară Geroge Soros îi controlează indirect pe ungurii de la TDE Engineering & Development.

 

Tag Cloud