Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed07242024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Bulgarii ne concurează în offshore: scot la licitație două perimetre noi de hidrocarburi din Marea Neagră și susțin că au zăcăminte mai mari decât noi

Bulgarii ne concurează în offshore: scot la licitație două perimetre noi de hidrocarburi din Marea Neagră și susțin că au zăcăminte mai mari decât noi

platforma-marina-emailing

Guvernul Bulgariei va publica în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, în următoarele două săptămâni, anunțul oficial privind organizarea unei licitații pentru concesionarea a încă două perimetre offshore de petrol și gaze de mare adâncime, situate în apele teritoriale bulgărești ale Mării Negre.

În plus, bulgarii susțin că perimetrul lor offshore din Marea Neagră, Khan Asparuh, concesionat în 2012 de un consorțiu format din Total, Repsol și OMV, ar putea conține rezerve de gaze naturale mai mari decât blocul Neptun din sectorul românesc al Mării Negre, explorat de OMV Petrom și Exxon, estimat la un potențial de până la 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Pe de altă parte, Total, Repsol și OMV au anunțat, în decembrie 2014, că întrerup pe o perioadă de 6 luni lucrările de explorare ale perimetrului offshore bulgăresc Khan Asparuh, ca urmare a prăbușirii cotațiilor internaționale la țiței și gaze.

Bulgaria se află în discuții cu Royal Dutch Shell, BP, Statoil și alți giganți internaționali din petrol și gaze în legătură cu licitația de concesionare a perimetrelor offshore din Marea Neagră Teres și Silistar, a declarat președintele Comisiei pentru Energie din Parlamentul de la Sofia, Delian Dobrev, cu ocazia International Petroleum Forum de la Londra.

Potrivit acestuia, executivul bulgar intenționează să lanseze licitația pentru concesionarea perimetrelor în următoarele câteva săptămâni.

"Probabil că nu este cel mai bun moment pentru o astfel de licitație. Însă explorările pentru petrol și gaze durează mulți ani, iar prețurile la hidrocarburi își vor reveni, după ce au scăzut cu circa 50% de la jumătatea anului trecut încoace", a spus Dobrev.

Strategie de diversificare

Bulgaria consumă circa 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an și este dependentă în proporție de 90% de importurile de gaze rusești de la Gazprom. În ultimii ani, bulgarii au încercat să-și diversifice sursele de aprovizionare, purtând discuții în acest sens cu Azerbaijanul și Grecia și elaborând o strategie pentru exploatarea resurselor interne de hidrocarburi.

"Este important să ne diversificăm sursele de aprovizionare, să nu fim dependenți de una singură. Dacă în Marea Neagră se vor descoperi volumele de gaze la care ne așteptăm, ne vom putea satisface din acestea întreg necesarul de consum intern. Este posibil să ne permitem să și exportăm", a declarat Dobrev.

În 2012, Bulgaria a concesionat perimetrul offshore din Marea Neagră Khan Asparuh unui consorțiu format din francezii de la Total, spaniolii de la Repsol și austriecii de la OMV. În decembrie 2014, cei de la Total au anunțat că consorțiul întrerupe pe o perioadă de 6 luni lucrările de explorare din perimetrul Khan Asparuh, ca urmare a prăbușirii cotațiilor internaționale la țiței și gaze.

Potrivit lui Dobrev, perimetrul Khan Asparuh ar putea conține rezerve de gaze naturale mai mari decât blocul Neptun din sectorul românesc al Mării Negre, explorat de OMV Petrom și Exxon, estimat la un potențial de până la 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Întâlnire cu Statoil

Cât privește cele două noi perimetre offshore care urmează să fie scoase la licitație de Bulgaria în următoarele câteva săptămâni, oficialul bulgar a spus că este prea devreme pentru a putea fi estimat potențialul lor, însă a adăugat că perspectivele privind zăcămintele conținute de cele două perimetre sunt "foarte promițătoare".

Dobrev s-a întâlnit, marți, la Londra, cu Rune Bjornson, vicepreședintele gigantului petrolier de stat al Norvegiei Statoil, și cu Tony Dore, senior advisor la departamentul de Explorare al companiei norvegiene.

Oficialul bulgar i-a asigurat pe cei norvegieni că procedura de licitație va fi una transparentă și că acordurile de concesiune vor fi încheiate pe o perioadă inițială de cinci ani, care va putea fi prelungită cu perioade de câte doi ani.

La rândul lor, oficialii Statoil au declarat că urmăresc cu atenție activitățile de explorare din regiunea Mării Negre, atât din sectorul bulgăresc, cât și din cel românesc.

Pe frontul românesc, nimic nou

În septembrie anul trecut, ministru delegat pentru Energie de atunci, Răzvan Nicolescu, declara că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza la începutul lui 2015 o licitaţie internaţională pentru concesionarea a 36 de perimetre de hidrocarburi, precizând că a discutat acest lucru și în SUA, cu companii americane de profil.

Licitaţia era programată inițial pentru 2013, dar a tot fost amânată, pe fondul confuziei și incertitudinii legate de legislația privind regimul redevențelor petroliere. Cele 36 de perimetre sunt atât on-shore, cât şi off-shore. Cea mai recentă licitaţie în vederea concesionării pentru explorare şi exploatare a unor perimetre de hidrocarburi a avut loc în 2010.

În vara trecută, șeful ANRM, Gheorghe Duțu, declara că Agenția va scoate la licitație în perioada următoare 36 de noi perimetre petrolifere, din care 28 pe uscat și restul în Marea Neagră, inclusiv în zone de mare adâncime.

"Ne pregătim pentru runda a XI-a de concesiuni, în cadrul căreia vom scoate la licitație 36 de noi perimetre. 28 vor fi onshore (pe uscat — n.r.), iar celelalte în Marea Neagră, inclusiv în zonele de mare adâncime. Aici așteptăm potențiali mari candidați", spunea Duțu.

Blocul Neptun

La sfârșitul lunii octombrie 2014, OMV Petrom și ExxonMobil Exploration and Production au anunțat că au început forajul celei de-a treia sonde de explorare din blocul Neptun din Marea Neagră, Pelican South-1, pentru a testa o nouă structura geologică din cadrul perimetrului, după ce, la începutul lunii respective, finalizaseră forajul sondei Domino-2, datele obținute de acea sondă fiind atunci în curs de evaluare.

ExxonMobil Exploration and Production Romania și OMV Petrom dețin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă a blocului Neptun. ExxonMobil Exploration and Production Romania este operatorul concesiunii.

Zona de apă adâncă a blocului Neptun se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 7.500 km pătrați, iar adâncimea apei variază între 100 şi 1.700 metri. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziționat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a blocului.

ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom au început în iulie forajul celei de-a doua sonde de explorare, Domino-2, în apa de mare adâncime a blocului Neptun din Marea Neagră.

Cele două companii au anunţat în februarie 2012 că au făcut o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. Reprezentanţii OMV Petrom au spus de mai multe ori că extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului.

Ieftinirea petrolului și instabilitatea fiscală afectează investițiile

Pe de altă parte, cei de la OMV Petrom anunțau, în noiembrie anul trecut, că scăderea prețului internațional al petrolului, dar și regimul fiscal instabil din România, i-au determinat să-și revizuiască planurile de investiții pentru 2015.

"Contextul de piață mai puțin favorabil și cu volatilitate ridicată ne determină să revizuim planurile de investiții pentru 2015. Acestea vor fi anunțate pe 19 februarie 2015, odată cu rezultatele financiare ale Grupului pentru trimestrul al patrulea și a celor preliminare pe anul 2014. Un cadru fiscal și de reglementare stabil și predictibil, favorabil investițiilor, rămâne o condiție-cheie pentru viitorul nostru program de investiții", a declarat atunci CEO-ul OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

În trimestrul al treilea din 2014, investițiile în explorare ale OMV Petrom au crescut până la 370 milioane lei, reflectând, în cea mai mare parte, forajul sondei Domino-2 în zona de adancime a Mării Negre (utilizand instalatia de foraj Ocean Endeavor), precum și forajul cu succes al sondei Marina-1 in apele de mica adâncime ale Marii Negre.

Pe primele nouă luni ale anului trecut, investitiile OMV Petrom au crescut la valoarea de 4,480 miliarde lei, ca urmare a investitiilor semnificativ mai mari in E&P si R&M.

Investitiile in E&P (3,698 miliarde lei) au reprezentat 83% din valoarea totala inregistrata in primele noua luni ale anului 2014, fiind cu 21% peste nivelul din perioada similara din 2013. Aceste investitii au fost directionate catre forajul sondelor de dezvoltare, lucrari de reparatii capitale si operatiuni de adancime, instalatii de suprafata, proiecte de redezvoltare a zacamintelor, precum si catre proiectul “Neptun Deep”.

Marea Neagră, neafectată de tăierile de cheltuieli ale OMV

La sfârșitul lunii trecute, austriecii de la OMV au anunțat că intenționează să-și reducă cheltuielile anuale de capital cu 20 până la 35%, de la o proiecție medie anterioară, pentru intervalul 2014 – 2016, de 3,9 miliarde euro pe an la una de 2,5-3 miliarde euro pentru perioada 2015 - 2017, ca urmare a prăbușirii prețurilor la țiței pe plan mondial și a incertitudinilor cu care se confruntă austriecii în privința nivelului producției de hidrocarburi din Libia.

Circa 80% din cheltuielile de capital ale OMV reprezintă investiții în sectorul upstream, adică în explorare și producție. Acestea vor fi reduse de asemenea cu până la 35%, de la o proiecție medie anterioară, pentru intervalul 2014 – 2016, de 3,1 miliarde euro pe an la una de 2-2,4 miliarde euro pentru perioada 2015-2017, se arată într-o prezentare a OMV.

Bugetul de explorare al OMV pentru 2015 se ridică la 530 milioane euro, în scădere cu 25% față de anul trecut. În ultimul trimestru al anului trecut, cheltuielile de explorare au scăzut semnificativ comparativ cu trimestrul anterior, precizează OMV.

În aceste condiții, OMV va încerca, acolo unde va fi posibil, să încetinească ritmul de lucrări la proiectele de explorare aflate în execuție, cum ar fi cele de la câmpul gazeifer Nawara din Tunisia, precum și cele din perimetrele Schiehallion și Aasta Hansteen din apele teritoriale norvegiene ale Mării Nordului. Incertitudinea cu privire la acest plan este dată de faptul că acordurile de concesiune pentru explorări de petrol și gaze prevăd programe obligatorii de lucrări pe perioade date, care nu pot fi revizuite decât de comun acord cu partenerii guvernamentali.

OMV nu a anunțat reduceri de investiții sau întreruperi de lucrări la proiectul de explorare de hidrocarburi din Marea Neagră.

Tag Cloud