Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Cele mai mari salarii: în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale

Cele mai mari salarii: în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale

salarii petrol

În luna iulie 2014, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.562 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.011 lei), informează Institutul Naţional de Statistică.

Pe ansamblu, în luna iulie 2014, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.378 lei, cu 1,9% mai mare decât în luna iunie 2014. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.719 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 32 lei (1,9%).

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum    

Indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,0%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 128,0%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2014.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna iulie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna iunie ca urmare a acordării de prime ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri, realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, câştigul salarial mediu net a crescut în luna iulie 2014 ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut, la 900 lei/lună.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice şi în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iunie de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de salariaţi cu câştiguri salariale mici, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun dar şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea băuturilor, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.

 

Tag Cloud