Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie GSP semnează un nou contract cu Turkish Petroleum. Miliardarul Comănescu cesionează băncii Piraeus creanţele faţă de turci

GSP semnează un nou contract cu Turkish Petroleum. Miliardarul Comănescu cesionează băncii Piraeus creanţele faţă de turci

Gabriel Comanescu GSP platforma

Compania Grup Servicii Petroliere a miliardarului Gabriel Comănescu (foto) semnează un nou contract cu Turkish Petroleum, continuând o colaborare care devine deja de tradiţie. Şi aşa cum se practică frecvent în cazul contractelor cu valori mari, până să încaseze banii pe facturile emise de turci, GSP a hotărât să facă o cesiune de creanţe de până la 4,18 milioane de dolari cu Piraeus Bank, conform informaţiilor deţinute de Energy Report.

Cesiunea de creanţe se face pe 12 luni “conform ofertei negociate având ca obiect contractarea unei linii de finanţare de tip revolving cu destinaţia de scontare fără recurs a facturilor emise de Societate (Grup Servicii Petroliere, n.r) faţă de Turkish Petroleum A.O.”, indică un document al companiei româneşti.

GSP a mai încheiat şi o poliţă de asigurare în acest sens, cu Euler Hermes Europe. Respectiva poliţă de asigurare are rolul de a “acoperi în proporţie de 90% riscul de insolvenţă şi de neplată în ceea ce priveşte / din partea Turkish Petroleum”. În acest sens, Piraeus va fi desemnată ca beneficiar al îndemnizaţiei de asigurare şi va avea dreptul de a solicita plata respectivei îndemnizaţii.

Pe lângă cele de mai sus, compania miliardarului Gabriel Comănescu a hotărât să semneze cu banca şi un contract de cont escrow anexă şi parte integrantă din contractul de cesiune descris mai sus, “cont în care vor fi încasate sumele plătite de Turkish Petroleum A.O. cuvenite băncii, aferente facturilor cesionate”, se mai arată în documentul GSP.

Grup Servicii Petroliere este încă din urmă cu aproape 10 ani furnizor de construcţii offshore tru marea companie din Turcia.

De altfel, miliardarul Comănescu a anunţat şi de curând că este în discuţii pentru semnarea de noi contracte şi prelungirea unor acorduri anterioare cu mai multe companii precum Gazprom, Rosneft, Total, Pemex (Mexic) sau Turkish Petroleum.

Aşa cum scria de curând Energy Report, GSP a făcut cam acelaşi gen de asigurări şi cu OMV Petrom, pentru care lucrează în Marea Neagră. În acest sens, GSP a hotărât să contracteze o linie de finanţare de tip revolving, cu destinaţia de scontare fără recurs a facturilor emise faţă de compania controlată de austrieci. Pentru aceasta, compania miliardarului de la malul mării a semnat cu Piraeus un contract de cesiune de creanţă. Respectivul contract avea ca obiect cesiunea creanţelor şi drepturilor de încasare rezultate dintr-un contract de servicii semnat în anul 2013 cu OMV Petrom pentru Uranus, în sumă de până la 13,4 milioane de lei, pe o perioadă de 12 luni.

La această cesiune se adaugă emiterea şi punerea la dispoziţia Piraeus de către GSP a unui bilet la ordin în alb, cu menţiunea fără protest. Biletul respectiv poate fi completat de bancă doar dacă GSP este în culpă faţă de Petrom şi doar legat de facturile scontate.

 

Tag Cloud