Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun07212024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Repsol aduce alţi bani în România. Zăcăminte gigant de hidrocarburi, proaspăt descoperite de spanioli în Siberia

Repsol aduce alţi bani în România. Zăcăminte gigant de hidrocarburi, proaspăt descoperite de spanioli în Siberia

Repsol sediu

Marele grup petrolier spaniol Repsol a descoperit două mari zăcăminte de hidrocarburi în vestul Siberiei, cotate ca fiind cele mai mari descoperite în ultimii doi ani în Rusia. Mai precis, resursele recuperabile din cele două zăcăminte sunt estimate la 240 milioane de barili echivalent petrol. Pe de altă parte, Repsol îşi intensifică activitatea şi în România, alături de OMV Petrom, în evaluarea potenţialului de hidrocarburi la patru perimetre onshore de explorare din Subcarpaţi. Spaniolii tocmai au majorat cu circa 7 milioane de euro capitalul social la toate cele patru companii pe care le deţin în România, indică documentele consultate de Energy Report.

De altfel, Repsol a anunţat la începutul lunii că are pregătiţi pentru perioada  următoare  circa 10 miliarde de dolari pentru achiziţii care să-i amplifice afacerile din explorare şi producţie.

Revenind la România, spunem că partener de explorare al OMV Petrom în patru perimetre onshore din sudul Carpaţilor Meridionali şi al Carpaţilor de Curbură, gigantul petrolier spaniol Repsol a făcut o nouă majorare de capital la cele patru firme sub care operează în România. Asta după ce în primăvară, spaniolii au încheiat o altă majorare de capital la cele patru firme, la acea dată cu doar circa 6 milioane de lei. Noua infuzie de capital este de 32,79 milioane de lei (circa 7,2 milioane de euro).

Despre infuzia de capital de la firma care operează perimetrul Băicoi a scris Energy Report zilele trecute iar majorarea de capital s-a făcut prin vărsarea a 9,54 milioane de lei în conturile Repsol Băicoi.

Apoi, la celelalte companii, care operează în perimetrele Piteşti, Târgovişte şi Târgu Jiu s-au vărsat în conturi 11,85 milioane de lei, 9,10 milioane de lei respectiv 2,30 milioane de lei.

Majorările de capital s-au făcut prin vărsarea sumelor de bani în conturile deschise de compania spaniolă la Unicredit Ţiriac Bank.

În februarie 2013, Repsol a semnat cu OMV Petrom un contract farm-out (de transfer al drepturilor derivate din acordurile de concesiune petrolieră) prin care Repsol cumpăra o participaţie de 49% pentru zona cu adâncime mai mare de 2.500 - 3.000 de metri a perimetrelor onshore de explorare Băicoi V, Târgovişte VI, Piteşti XII şi Târgu Jiu XIII. Parteneriatul s-a făcut pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi al celor patru perimetre.

Cele două mari companii evaluează împreună datele obţinute în cadrul programului de seismică deja derulat pentru a determina oportunităţile de foraj de explorare. La semnarea contractului, OMV şi Repsol estimau că investiţiile pe doi ani pentru forajul de explorare din zonele amintite se pot ridica la 50 de milioane de euro.

OMV Petrom mai are astfel de parteneriate cu ExxonMobil, datând din 2008, şi cu Hunt Oil, din 2010. În plus, austriecii mai au parteneriate de explorare şi/sau producţie încheiate cu grupul Repsol în Libia şi Bulgaria.

Repsol este o companie integrată de ţiţei şi gaze, prezentă în peste 30 de ţări, cu peste 23.000 de angajaţi.

Amintim tot aici că anul trecut, Repsol a fost de acord să primească compensaţii în valoare de 5 miliarde de dolari de la statul argentinian, după de preşedintele ţării, Cristina Fernandez de Kirchner, a dispus măsura naţionalizării companiei YPF. Statul a preluat participaţia majoritară deţinută de grupul Repsol, după îndelungi dispute între administraţie şi companie privind scăderea producţiei şi programul de investiţii. În primă instanţă, spaniolii au solicitat compensaţii în valoare de 10,5 miliarde de dolari.

Tag Cloud