Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun07212024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Francezii de la Total se retrag din proiectul Shah Deniz. Își vând participația turcilor, contra 1,5 miliarde dolari

Francezii de la Total se retrag din proiectul Shah Deniz. Își vând participația turcilor, contra 1,5 miliarde dolari

Shah Deniz

Gigantul energetic francez Total a ajuns la un acord cu compania petrolieră de stat a Turciei, TPAO, pentru vânzarea participației sale la enormul câmp gazeifer Shah Deniz din Azerbaidjan, contra sumei de 1,5 miliarde de dolari.

Total este a doua mare companie occidentală care își vinde o parte din acțiunile deținute în proiect în mai puțin de un an, după ce norvegienii de la Statoil și-au redus participația de la 25,5% la 15,5% în decembrie.

Michale Borrell, vicepreședinte al Total pentru Europa continentală și Asia Centrală, a spus că vânzarea este „conformă cu deciziile de management activ al portofoliului Total și de concentrare pe capacitatea de investire în active mai strategice”, scrie Financial Times.

Consorțiul acționarilor în câmpul gazeifer, condus de BP, a anunțat în luna decembrie o decizie finală de a investi 28 de miliarde de dolari în a doua fază a dezvoltării sale, unul dintre cele mai vaste proiecte gazeifere din lume.

Foarte important pentru turci

Ei au anunțat de asemenea planuri de construcție de conducte pentru a transporta gazele pe o distanță de 3.500 de kilometri, prin Turcia, Grecia și Albania, făcând astfel din proiect o platformă esențială în strategia Europei de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu energie.

Achiziționarea unei participații în Shah Deniz de către grupul petrolier de stat al Turciei, TPAO, subliniază importanța strategică pe care proiectul o are pentru Turcia, care își dorește să devină un hub de energie care să lege consumatorii europeni de țările producătoare de gaze.

În semn de apreciere a importanței acordului, acesta a fost semnat la Istanbul, vineri, în prezența premierului turc, Recep Tayyip Erdogan.

Ankara intenționează să-și satisfacă cererea în creștere de electricitate, să-și țină în frâu actualul deficit de cont curent, care este în cea mai mare parte determinat de importurile de energie, și să devină o mare țară de tranzit pentru comerțul cu energie.

Se întărește prietenia Turcia-Azerbaidjan

Legăturile din ce în ce mai strânse în domeniul energetic dintre Ankara și Baku au dus la relații politice mai puternice între cele două țări. Socar, monopolul energetic azer de stat, este pe cale să devină unul dintre cei mai mari investitori străini în Turcia, cumpărând chiar 50% din acțiunile unui cotidian turc cu orientare favorabilă guvernului.

Într-un acord separat semnat tot vineri, Botas, compania turcă de stat care administrează sistemul de conducte de gaze al Turciei, a cumpărat încă 10% din proiectul gazoductului transanatolian de la Socar, crescând-și astfel participația la 30%.

În continuare, tot în semn de întărire a legăturilor economice dintre cele două țări vecine, Socar și-a asigurat o finanțare de 3,29 de miliarde de dolari din partea unui consorțiu de bănci comerciale și de dezvoltare, respectiv agenții de credit pentru export, pentru construirea unei rafinării în Turcia.

Renunțarea de către Total la participația sa la Shah Deniz este parte a unui program amplu de vânzare de active al francezilor, care are ca țintă obținerea unei sume cuprinse între 15 și 20 de miliarde de dolari în perioada 2012 – 2014.

În afară de BP, Statoil, Socar și TPAO, printre acționarii în Shah Deniz se numără gigantul rus Lukoil și compania petrolieră de stat a Iranului.

Tag Cloud