Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri07192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie OMV Petrom investește 3,7 milioane de euro într-un laborator al Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice

OMV Petrom investește 3,7 milioane de euro într-un laborator al Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice

Petrom rezultate

Explorarea de petrol și gaze este unul dintre puținele domenii care au beneficiat de pe urma progresului tehnologic în ultimele decenii, catolagate de mai mulți economiști, printre care și Tyler Cowen, drept o perioadă a Marii Stagnări tehnologice. Protecția socială și lobby-ul marilor business-uri au făcut ca schumpeteriana “distrugere creatoare” să fie percepută drept un fenomen negativ, menit a disturba relațiile de producție și a înlocui munca fizică cu cea a mașinilor.

În România, cercetarea a fost în special finanțată de stat în ultimii ani, majoritatea beneficiarilor fiind tot instituții de stat, unități de învățămând superior, și nu companii private.

Însă lucrurile par a se schimba. OMV Petrom, a anunțat recent că va investi 3,7 milioane de euro în construcția clădiri principale destinate laboratorului și depozitului de carote din cadrul Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice (ICPT) din Câmpina. 

Noua construcție va deservi activitatea de laborator și stocare a tuturor carotelor mecanice extrase de OMV Petrom în ultimii 50 ani precum și a celor noi. În momentul de față aceste carote sunt păstrate în trei locuri diferite acestea fiind insuficiente pentru stocarea materialului carotat. De asemenea, proiectul prevede modernizarea echipamentului de laborator necesar pentru activitățile de cercetare și dezvoltare ale institutului.

Activitatea de cercetare a ICPT Câmpina sprijină obiectivul strategic al diviziei Explorare și Producție a OMV Petrom de redezvoltare a unor zăcăminte cheie prin aplicarea celor mai bune tehnologii și practici internaționale. 

Investiția pentru modernizarea institutului, în valoare de 3,7 mil euro, va fi finalizată la începutul anului viitor și este finanțată atât din surse proprii cât și din fonduri europene, prin programul operațional sectorial „Creșterea competitivității economice”, co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiții pentru viitorul dumneavoastră”.

„Sectorul de petrol și gaze are o importanță strategică pentru România, atât din perspectiva securității energetice cât și din perspectivă economică, prin taxele, investițiile și locurile de munca pe care le generează. În acest context, ne concentrăm asupra cercetării în acest domeniu, pentru a dezvolta tehnici noi de explorare si exploatare adecvate zăcămintelor pe care le operăm iar colaborarea cu ICPT Câmpina este foarte importantă în acest scop”, a declarat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare și Producție

Institutul de Cercetări şi Proiectari Tehnice (ICPT) din Câmpina a fost înfiinţat în 1950 şi s-a remarcat de-a lungul timpului ca un important centru de cercetare stiinţifică pentru industria petrolieră, fiind promotorul progreselor în ingineria de zăcământ, foraj şi extracţie. Începând cu anul 2005 ICPT Câmpina beneficiază de un  program de investiţii care are ca obiectiv modernizarea şi retehnologizarea laboratoarelor. Investiţiile s-au ridicat la aproximativ 12 milioane de euro, din care 6 milioane euro au fost alocaţi pentru modernizarea infrastructurii şi 6 milioane euro pentru achiziţionarea de echipament de laborator şi cercetare de ultimă generaţie.

Tag Cloud