Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Gaze de șist: Numărul de angajați din activitatea de explorare de petrol și gaze din SUA s-a majorat cu 55% în ultimii 5 ani

Gaze de șist: Numărul de angajați din activitatea de explorare de petrol și gaze din SUA s-a majorat cu 55% în ultimii 5 ani

Oil jobs

În timp ce economia globală, în special cea europeană, se chinuie să-și revină din recesiune, economia americană pare a suferi mult mai puțin de mahmureală. Și nu numai economia, în general, ci și angajații.

Principalul motiv: boom-ul înregistrat de industria de petrol și gaze, care a făcut ca SUA să devină în ultimele luni ale anului aproape "independente energetic". Producția de petrol și gaze, impulsionată de tehnologia fracturării hidraulice și de cea a forării pe orizontală, a explodat pur și simplu în ultimii ani, în timp ce importurile de hidrocarburi au atins minime istorice.

Însă există și un alt sector, extrem de important pentru economiștii care analizează perioadele de criză economică, cel al forței de muncă din explorare și producție, unde diferențele față de celelalte economii, dar și celelalte sectoare ale economiei americane, sunt evidente. 

Dacă în ianuarie 2007, înainte de declanșarea crizei financiare, în SUA erau angajate (total, mai puțin în sectorul agricol fermier) 137,161 milioane de persoane, număr ce a crescut ușor până la un nivel record de 138,056 milioane în ianuarie 2008, până în februarie 2010, efectele devastatoare ale Marii Recesiuni pe piața forței de muncă a dus la o pierdere de aproape 8 milioane de locuri de muncă. Adică o scădere cu 6% a ocupării forței de muncă, până la 129,32 milioane de locuri de muncă. 

De la începutul lui 2010, când a început revenirea economică, au fost create 7,5 milioane de noi locuri de muncă, însă numărul total al acestora este încă cu 284.000 sau 0,2% sub nivelul ocupării forței de muncă în ianuarie 2007.

În industria de petrol și gaze însă, numai în activitatea de explorare și producție și în industriile de servicii conexe, erau angajate, în decembrie 2013, 504 mii de persoane, cel mai mare număr raportat de la monitorizarea de către statistica americană a acestui sector începând cu 1990. Numai în explorare sunt angajate 190 de mii de persoane în SUA. Cifra de 504 mii de persoane este cu 55% mai ridicată decât cea înregistrată în ianuarie 2007, o cifră spectaculoasă mai ales dacă o comparăm cu sporul negativ de 0,2% înregistrat în crearea de locuri de muncă la nivelul întregii economii americane.

În ultimii doi ani, companiile de extracție de petrol și gaze din Statele Unite au creat în medie 44 de noi locuri de muncă în fiecare zi lucrătoare pentru operațiunile de extracție și 76 de noi locuri de muncă în fiecare zi, pentru activitățile de servicii de extracție. Cu alte cuvinte, industria de extracție de petrol și gaze din SUA a creat un nou loc de muncă la fiecare patru minute, remarcă profesorul american Mark J. Perry, de la Universitatea din Michigan.

Numărul total de angajați din întregul sector, upstream și downstream, este însă unul mult mai mare, numai în benzinăriile americane fiind angajate în decembrie 2013, peste 865.000 de persoane.

Tag Cloud