Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Miliardarul Ioan Niculae se face iar… petrolist

Miliardarul Ioan Niculae se face iar… petrolist

Ioan Niculae

După ce sub patronajul său, Astra, cândva cea mai profitabilă rafinărie a României, a fost pusă pe butuci iar unele persoane cu care a avut relaţii de afaceri în acest caz au ajuns la închisoare, miliardarul Ion Niculae pare hotărât să încerce din nou un business cu ţiţei. Omul de afaceri şi-a deschis de curând o firmă al cărei obiect de activitate este extracţia petrolului brut. În fruntea firmei a pus-o, în acte cel puţin, pe fiica sa de 24 de ani, Elena Niculae. Aceasta deţine de altfel părţi importante în mai multe firme ale tatălui său iar în Interagro, pe hârtie, deţine circa 75%.

Firma cu extracÅ£ia petrolului brut se numeÅŸte Interagro Exploration, iar asociaÅ£i sunt  Interagro, alături de două persoane din Prahova, respectiv Iustin Popa ÅŸi Georgeta Popa dar ÅŸi nelipsita firmă cipriotă (în cazul de faţă o oarecare SC Fimenlo Limited).

Ca să fim mai precişi, asociaţii de mai sus au avut părţi sociale în firma Brent Oil International, care are sediul lângă Ploieşti, în satul Blejoi, zona km 5, nr. 931, biroul nr. 20. La acelaşi număr are sediul şi o altă importantă companie care activează în domeniul petrolier, compania americană petrolieră Stratum Energy Romania LLC, care a descoperit de curând la Moineşti, un mare zăcământ de petrol şi gaze naturale.

De câteva luni însă, firma de lângă Ploieşti nu se mai numeşte Brent Oil International ci Interagro Exploration. Nu se ştie cum vor arăta pe viitor afacerile de extracţii petroliere ale miliardarului român cu Interagro Exploration dar se ştie că firma avea domeniul rezervat de mai mulţi ani fără a avea însă afaceri. Interesant este şi că prin obiectul său de activitate, firma explora… biscuiţi, pişcoturi şi prăjituri.

După scandalul cu fosta mare rafinărie Astra, al cărei control l-a preluat încă din anul 1997, patronul marelui grup Interagro a început să joace un rol important pe piaţa de energie locală începând de anul trecut, după ce a finalizat construcţia a două centrale termoelectrice pe platformele industriale din combinatele sale chimice. În plus, ca urmare a consumului mare de gaz de la combinatele sale chimice, Ioan Niculae s-a asociat în anul 2012 cu Gazprom într-o companie mixtă, ca să obţină gaze de la ruşi fără intermediari. Asta după un lung scandal în care a fost acuzat că a aranjat să primească gaze ieftine de la Romgaz.

Merită amintit şi că la începutul anului trecut, prin firmele sale, patronul echipei de fotbal Astra a reuşit să vândă curent pe bursa OPCOM la preţuri de 253 de lei/MWh, fără TVA, tranzacţii care prin nivelul ridicat al preţului au mirat pe foarte mulţi jucători din piaţă.

Tag Cloud