Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Cea mai mare achiziţie din istoria OMV, mai mare decât preluarea Petrom: Grupul austriac a preluat cu 2,65 miliarde de dolari participaţii în câmpuri petrolifere şi gazeifere în Marea Nordului

Cea mai mare achiziţie din istoria OMV, mai mare decât preluarea Petrom: Grupul austriac a preluat cu 2,65 miliarde de dolari participaţii în câmpuri petrolifere şi gazeifere în Marea Nordului

z OMV Marea Nordului

Statoil, cea mai mare companie energetică norvegiană, a vândut către OMV active de 2,65 miliarde de dolari în Marea Nordului, o zonă stabilă politic (spre deosebire de Yemen şi Libia) şi în dezvoltare. Valoarea tranzacţiei este peste cea de 1,5 miliarde euro (circa 2,01 miliarde de dolari) cu care a fost cumpărată participaţia majoritară la Petrom în anul 2004.

Austriecii au achiziţionat participaţii de 19% la exploatarea matură Gullfaks şi 24% la câmpul Gudrun, în largul ţărmului norvegian, 30% din câmpul Rosebank al Chevron aparţinând de Marea Britanie şi 5,877% din proiectul Schiehallion al BP, localizate în vestul Insulelor Shetland.

Un comunicat al OMV arată că tranzacţia cuprinde şi opţiuni de a investi în 11 licenţe de explorare.

"Tranzacţia va oferi un uriaş impuls strategiei OMV şi va reprezenta un factor cheie în atingerea ţintelor stabilite pentru anul 2016. Aceasta confirmă focusarea clară a OMV pe  creşterea activităţilor în domeniul de explorare şi producţie. Preluăm poziţii semnificative în proiecte cheie din Marea Nordului, o regiune de creştere, iar capitalul de dezvoltare va fi finanţat în mare măsură din fluxul de numerar operaţional generat de activele care deja produc. Preţul de achiziţie reprezintă o reinvestire a fondurilor generate din vânzări de active şi reducerea capitalului de lucru de la diviziile downstream în ultimele 18 luni", a declarat Gerhad Roiss, CEO al al OMV.

Achiziţia va creşte rezervele dovedite şi probabile ale OMV cu aproximativ 320 milioane barili echivalent petrol, de la nivelul actual de 1,7 miliarde barili echivalent petrol.

Producţia va creşte până anul viitor cu 40.000 barili pe zi şi se prevede o majorare cu 58.000 barili pe zi până în 2016. În prima jumătate a acestui an, OMV a înregistrat o producţie de 299.000 barili echivalent petrol pe zi.

Finalizarea tranzacţiei este programată pentru finalul acestui an, pentru că firmele au nevoie de aprobări din partea autorităţilor norvegiene şi britanice.

Tag Cloud