Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed07242024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Home Revista Presei Energetice Chiar dacă și-a ipotecat până și bordurile, Oltchim rămâne privatizabil?!

Chiar dacă și-a ipotecat până și bordurile, Oltchim rămâne privatizabil?!

newspaper 512
Revista presei energetice autohtone

Guvernul crede că Oltchim e privatizabil, deși Fondul Monetar Internațional (FMI) este sceptic. Iar ministrul Economiei Varujan Vosganian visează o colaborare cu Gazprom pe această temă, în pofida daptului că în prezent combinatul este îndatorat "până peste gât" şi ipotecat complet, inclusiv "bordurile şi panselele din faţa sediului".

"Am avut o discuţie lungă cu ambasadorul Rusiei, pe diverse teme, şi am inventariat şi chestiunea Oltchim, şi chestiunea Mechel, şi chestiunea Alro Slatina. Am vorbit şi despre posibilia colaborare în continuare cu Gazprom pe diverse formule ale Gazpromului. Nu este vorba de interesul Rusiei pentru Oltchim, ci de interesul anumitor firme din Rusia. Din consultările pe care le-am avut, atât cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, cât şi cu ambasadorul României la Moscova, în spectrul nostru de ofertă există în continuare şi această ipoteză. Eu nu pot să avansez că este mai bună decât altele pentru că nu am trecut cu niciunul din posibilii ofertanţi la o ofertă concretă", a afirmat Vosganian, citat de Economica.net. Ministrul Economiei a spus că are şi un "plan B" în ceea ce priveşte Oltchim, care constă în accesarea unor fonduri de la un consorţiu de bănci şi numirea unui management privat care să atragă şi traderi de produse şi materii prime în sprijinirea combinatului chimic. "Planul B este să luăm nişte bani de la un consorţiu de bănci, să facem un management privat la Oltchim, chiar de forma unei societăţi comerciale, (...) care să dea încredere traderilor să vină şi ei în această combinaţie cu băncile", a precizat ministrul.

Din discursul ministrului nu putea lipsi Arpechimul: "Păstrarea în funcţiune a Oltchim mă obligă a păstra miza Arpechim. Am făcut o revizuire a tuturor ipotecilor. Oltchim, pe lângă faptul că este îndatorat până peste gât, este ipotecat complet, inclusiv bordurile şi panselele din faţa sediului. Am luat toate ipotecile şi am dorit să văd la care din ele există un dezechilibru între creanţă şi valoarea ipotecii. Am identificat câteva zeci de milioane de euro de ipoteci ce pot fi renegociate. Şi le-am renegociat astfel încât posibilii parteneri au fost de acord să ne cedeze ipotecile, care sunt pe Arpechim. În situaţia în care Arpechim nu mai are viitor, eu nu mai am nicio şansă să merg la bănci şi să cer bani în contul garanţiei. Pentru mine, un mesaj pozitiv din partea OMV Petrom este fundamental", a spus ministrul Economiei la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV.

Tot Economica.net informează că cei 151 de disponibilizaţi din ianuarie de la Hidroelectrica au refuzat propunerea administratorului judiciar de a demisiona cu 12 salarii compensatorii pentru că în contractul de muncă erau stabilite 48. Aşa că au fost daţi afară fără niciun salariu compensatoriu. Administratorul judiciar este convins că nu vor avea succes nici în instanţă.

Capital susține că Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat în 2012 o pierdere netă preliminară, conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), de 170 de milioane de lei, în comparaţie cu un profit de 218 milioane de lei în 2011, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). O influenţă negativă semnificativă a fost determinată de un instrument financiar derivat încorporat în principalul contract de alimentare cu energie electrică, încheiat de companie, având un tratament contabil specific în conformitate cu IFRS, dar fără un efect similar asupra fluxului de numerar. Veniturile raportate de companie au totalizat 2,3 miliarde de lei, în uşoară creştere de la 2,25 miliarde de lei, în 2011. Rezultatele operaţionale ale companiei au fost afectate negativ de factori externi, precum nivelul scăzut al cotaţiilor aluminiului şi costurile mari cu energia electrică. Seceta severă care a afectat România în prima jumătate a anului 2012 a forţat compania să cumpere o cantitate semnificativă de energie la preţuri mai mari. În plus, Alro a fost direct afectata de insolvenţa declarată de către principalul său furnizor de energie, Hidroelectrica. În acest context, cele două părţi au negociat clauzele contractuale şi au ajuns la un acord pentru furnizarea de 3 TWh/an de energie până în 2018. Un alt element semnificativ a intervenit ca urmare a schemelor de sprijin a energiilor verzi, precum şi a altor taxe pe electricitate, care au crescut costurile totale ale utilităţilor.

Tag Cloud