Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun02252024

Last updateFri, 02 Feb 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Credit BERD de 50 mil. €, reziliat. Finanţare proprie pentru eoliene din Moldova şi Tulcea

Credit BERD de 50 mil. €, reziliat. Finanţare proprie pentru eoliene din Moldova şi Tulcea

eoliene bani

Parcurile eoliene de la Vutcani (24 MW, Vaslui) şi Sarichioi (35 MW, Tulcea), care au fost  finanţate cu 50 de milioane de euro în urmă cu trei ani de BERD, au ales prin acţionarii acestora să-şi rezilieze contractul de credit şi să se finanţeze de la acţionarul majoritar EDP, indică un document consultat de Energy Report.

Cele două parcuri eoliene din Moldova şi Tulcea aparţin de firma VS Wind Farm SA, care e controlată de EDP Renewables Europe SL în proporţie de 85% şi de Renovatio Group Limited, înregistrată în Cipru, cu 15% din acţiuni.

Acţionarii au hotărât rezilierea Contractului de credit din 11 decembrie 2012 semnat între VS Wind Farm şi BERD precum şi a documentelor tranzacţiei. Mai mult decât atât, acţionarii au hotărât “plata anticipată a întregului împrumut scadent la data rezilierii Contractului de Credit, precum şi dobânzile şi orice sume adiţionale, urmată de radierea oricăror garanţii şi ipoteci instituite în considerarea împrumutului”, scrie în documentul consultat de Energy Report.

De asemenea, a fost votată şi rezilierea contractului “Interest Rate Swap” semnat cu Unicredit şi Erste.

În schimb, VS Wind Farm va beneficia de un împrumut de 40 de milioane de euro de la EDP Servicios Financieros.

Se pare că portughezii de la EDP nu se zgârcesc să bage bani în eolienele din România. Să mai amintim aici că după ce în iunie, EDP a adus la proiectul eolian gigant din Făcăeni (judeţul Ialomiţa) 51,8 milioane de euro, asociatul majoritar a hotărât recent să facă aceeaşi mişcare şi cu aceeaşi sumă, adică un total de peste 100 milioane de euro în doar două luni şi acestea nu sunt singurele exemple despre care am scris pe larg, la vremea respectivă, în Energy Report.

Energias de Portugal (EDP) prin “EDP Renewables Europe SL” este de altfel şi unul dintre “premianţii” certificatelor verzi din România din ultimii ani. Spre exemplu, în 2013 au fost clasaţi imediat după CEZ şi Enel, cu peste 700.000 de certificate verzi obţinute.

Tag Cloud