Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed09182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Rios Renovables a vândut un parc eolian de lângă Tulcea după ce mai multe proiecte fotovoltaice ale grupului spaniol au intrat în insolvenţă

Rios Renovables a vândut un parc eolian de lângă Tulcea după ce mai multe proiecte fotovoltaice ale grupului spaniol au intrat în insolvenţă

rios regenerabile

Prin intermediul firmei de proiect “Eoliene albastre”, grupul spaniol Rios Renovables a început încă din anul 2011 să strângă avize şi acorduri pentru ridicarea unui parc eolian în extravilanul municipiului Tulcea.

Când au venit în România, în urmă cu trei ani, spaniolii anunţau că vor să investească peste 530 milioane de euro (656 milioane de dolari) în producerea de energie regenerabilă. Una dintre primele investiţii promise a fost parcul eolian de 9 megawaţi de lângă Tulcea.

Pentru a finanţa proiectele din România, spaniolii urmau a se împrumuta de la sucursala din Bucureşti a CaixaBank.

Anul trecut însă au început problemele pentru Rios. În toamnă, şase firme ale grupului, care au obţinut deja aprobări de mediu şi PUZ pentru a opera opt parcuri parcuri fotovoltaice pe circa 70 de hectare în Giurgiu şi unul pe circa 24 ha în Timiş şi-au cerut şi li s-a aprobat  insolvenţa. Motivaţia acestora a fost incapacitatea de a-şi plăti datoriile la timp şi faptul că, condiţiile economice schimbate nu le mai permit să-şi amortizeze investiţia aşa cum şi-au propus iniţial. Unele dintre aceste firme consideră că există şanse de reorganizare şi vor să înainteze un plan în acest sens.

Până una alta, faţă de firmele înfiinţate în România, spaniolii au creanţe de milioane de lei în tabelele creditorilor, fără proiecte ridicate.

Revenind, spunem că grupul spaniol mai are şi proiecte eoliene în România iar două dintre firmele cu care este prezentă pe plan local este “Rios Eolicos” şi “Eoliene albastre”. Problemele cu datoriile, mai precis incapacitatea declarată de a-şi plăti datoriile au avut se pare influenţă şi asupra demarării investiţiilor pe eoliene.

Aşa se face că Rios, care deţinea 99,99% din părţile sociale ale firmei “Eoliene albastre”, a hotărât recent să le vândă asociaţilor minoritari: Claudiu şi Adriana Dascălu.

Valoarea nominală a părţilor sociale vândute a fost de puţin peste 4,1 milioane de lei.

După această vânzare, administratorul spaniol Fernando Ruiz Huidobro i-a lăsat locul lui Claudiu Dascălu.

Proiectele fotovoltaice problemă

Cele şase firme în insolvenţă sunt Rios Baneasa Energy, Rios Bansolar Energy, Rios Baneasa Solar, Rios Solar Proyect, Rios Solar Renovable şi Rios Total Solar.

Amintim aici şi o parte dintre proiecte, cu puterile instalate şi suprafeţele în cifre aproximative Rios Băneasa Energy (putere instalată 10 MW pe suprafaţă de 20,5 ha), Rios Bansolar Company (5 MW pe 10 ha), Rios Băneasa Solar (10 MW  pe 20 ha), Rios Total Solar (9,9 MW pe 20 ha).

Proiectele din Giurgiu au acces la un drumul naţional DN5 şi sunt localizate în zona comunei Băneasa, satul Băneasa. Acestea urmau a avea, cumulat, o capacitate instalată de peste 35 MW.

Proiectul din localitatea Lovrin din judeţul Timiş presupunea construirea unui parc fotovoltaic cu o capacitate instalată de 9,9 MW, cu 43.400 de module fotovoltaice.

Grupul spaniol a redus investiţiile şi în Spania din acelaşi motiv pentru care apelează la insolvenţă în România: reducerea sau desfiinţarea subvenţiilor.

 

Tag Cloud