Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon04222024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Eolienele şi fotovoltaicele Enel din România aduc profituri tot mai mari. La fel şi în străinătate

Eolienele şi fotovoltaicele Enel din România aduc profituri tot mai mari. La fel şi în străinătate

enel-green-power iulie 2014

 Enel Green Power a avut anul trecut în România un profit net de 248 milioane lei, de peste două ori mai mare decât în 2012, când a fost de 111 milioane de lei. Italienii mai au însă pe plan local şi alte firme de energie regenerabilă, cu afaceri semnificative, pe care au decis de curând să le strângă sub umbrela Enel Green Power, aşa cum de altfel scria Energy Report zilele trecute şi despre ale căror business vom vorbi mai jos. Însă nu numai business-urile autohtone alternative sunt de succes, ci și afacerile din străinătate ale Enel Green Power, care se dovedesc tot mai profitabile.

Italienii au hotărât să înceapă proiectul de fuziune prin absorbţie prin care Enel Green Power să ia companiile Blue Line, Varokub, Elcomex Eol, Târguşor Wind Farm, Management Building Company, IMA şi Futuresolar. Fuziunea va deveni efectivă în 31 octombrie, în cazul în care la tribunal nu se stabileşte altfel.

Afacerile din România ale firmelor absorbite

Dacă Enel Green Power România, companie cu un capital social în valoare de circa 3 miliarde de lei a avut un profit net de 248 milioane lei, de peste două ori mai mare decât în 2012, pentru multe dintre firmele mai mici absorbite din grup, anul 2013 a fost şi primul an de afaceri. Asta pentru că Enel a ridicat anul trecut şi afaceri cu panouri solare.

Astfel că afacerile multora dintre firmele absorbite au urcat la milioane de lei sau zeci de milioane de lei de la zero cât erau în anul 2012.

Să detaliem. Elcomex, companie cu un capital social în valoare de peste 800 milioane de lei a avut în 2013 afaceri de 58 milioane de lei, de la zero în anul 2012.

Blue Line, cu un capital social de 400 milioane de lei a sărit cu afacerile la peste 82 milioane de lei, de la 31 milioane de lei în anul 2012.

IMA, activă în Prahova, cu un capital social de peste 30 milioane de lei a avut afaceri de 1,4 milioane de lei, de la zero în 2012.

Târguşor, activă în Cernavodă, cu un capital social de peste 310 milioane de lei a avut o cifră de afaceri de peste 20 milioane de lei anul trecut de la un rulaj zero în anul 2012.

Varokub, activă în Prahova, cu capital social 40 milioane de lei a avut afaceri de un milion de lei după ce în anul 2012 rulajul a fost... zero.

Futuresolar, cu un capital social de peste 30 milioane de lei, a avut afaceri de peste 250.000 de lei anul trecut, de la un rulaj zero în 2012.

Să mai amintim aici că Enel a conectat anul trecut la reţea a patra centrală fotovoltaică din România, centrala Podari din Dolj, cu o capacitate totală de 10 MW. Asta după fotovoltaicele Berceni 1, 2 şi Colibaşi. Acestea au urcat capacitatea solară instalată a companiei pentru energii regenerabile a grupului Enel la circa 36 MW în România.

Mai important, Enel Green Power are o capacitate eoliană de circa 498 MW pe plan local.

Profituri mari pe extern

Pe plan extern, regenerabilele Enel au mers bine şi anul trecut dar şi în prima jumătate a anului curent, pentru care s-au raportat deja rezultatele.

Astfel, în prima jumătate a anului 2014, Enel Green Power a avut un profit net de 293 milioane de euro, cu 8,9% peste cel din prima jumătate a anului 2013. EBITDA a fost de 894 milioane de euro.

în ceea ce priveşte capacitatea instalată netă, aceasta a urcat la 9,1 GW, cu 5,8% mai mult decât în prima jumătate a anului 2013.

Producţia netă de electricitate a fost de 6,5 TWh, cu 8,6% mai mult decât în prima jumătate a anului trecut.

Când vinde distribuţia din România?

Enel a anunţat de curând că e în proces de căutare a investitorilor pentru vânzarea părţii de distribuție și vânzare de energie din România.

Aşa se face că, zilele trecute, aşa cum scria Energy Report, departamentele ENEL au fost vizitate de mai mulți specialiști chinezi care au consultat diferite documente ale filialei gigantului italian din România.

 

Tag Cloud