Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Eoliene în curtea mănăstirii, pedepsite cu insolvenţa

Eoliene în curtea mănăstirii, pedepsite cu insolvenţa

manastirea cocos

O companie a concesionat peste 13 hectare din curtea mănăstirii Cocoş de lângă Tulcea pentru a ridica un parc eolian cu o capacitate instalată de 10 MW. Pentru respectiva mănăstire nu e tocmai ceva nou folosirea energiei vântului (vezi foto). Aceasta a avut în trecut în curte, mori de vânt pe stil vechi. Pe stil nou însă, se pare că afacerea nu mai merge în aceeaşi termeni. Compania a ajuns recent în insolvenţă iar procesul continuă şi în prezent.

Compania în cauză este Promt Energy şi are cinci asociaţi persoane fizice: Adrian Inţe (23,81% din părţile sociale), Viorica Inţe (4,76%), Ştefan Coca (23,81%), Gert Lang (23,81%) şi Alexander Maier (23,81%).

Firma nu a avut credite bancare iar asociaţii acesteia au ţinut o contabilitate reală şi nu au deturnat părţi din activul firmei, susţine fostul lichidator judiciar al firmei, Expert General, schimbat apoi cu Continvest, la cererea creditorului principal.

Consiliul Local al municipiului Tulcea a aprobat PUZ-ul parcului cu turbine eoliene încă din vara anului 2010, prin votul a 16 consilieri. Banii pentru investiţii nu vin însă… din cer.

Promt Energy are datorii neplătite către AEES din Germania, o companie cu activităţi în domeniul energiei regenerabile din Germania şi către DGFP Tulcea. AEES deţine 87% din creanţe, respectiv 1,28 milioane de lei iar DGFP Tulcea 162.500 lei.

Ultimele luni au adus mai multe insolvenÅ£e printre firmele de eoliene, însolvenÅ£e despre care Energy Report a scris. Le amintim doar pe două dintre ele. Astfel, una dintre acestea este Wind Wings, prin administratorul Emilian Jianu, care este una dintre cele cinci firme care figurează ca membri fondatori ai AsociaÅ£iei Române pentru Energie Eoliană. Tot la acest capitol o amintim ÅŸi pe Eol Est Energy, care la înfiinÅ£area din anul 2007 îi avea  printre cei patru acÅ£ionari pe fost Caius Traian Dragomir, fostul candidat la alegerile prezidenÅ£iale din anul 1992 dar ÅŸi pe un alt om politic, fost deputat ÅŸi plimbăreÅ£ prin mai multe partide, Liviu Codirla.

La insolvenţele eoliene se adaugă şi mai multe proiecte care s-au dizolvat, ca urmare a schimbării legislaţiei corelate certificatelor verzi.

Tag Cloud