Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue12102024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Agricultura, mai la modă decât eolienele şi panourile solare

Agricultura, mai la modă decât eolienele şi panourile solare

teren agricultura

 Ultimele achiziţii din agricultură ale unor politicieni precum Traian Băsescu sau Elena Udrea nu vin decât să confirme un trend, care în timp se poate dovedi profitabil sau nu, dar care se poate observa şi în cazul unor companii active în sectorul energetic. Este vorba de interesul investitorilor pentru agricultură.

Diferenţa este că, spre deosebire de politicieni, investitorii din energie nu au neapărat acces facil la finanţare bancară.

Pe lângă exemplele concrete pe care le vom da merită spus şi că schimbarea de trend poate fi observată chiar şi în anunţurile de vânzări terenuri mari. Astfel, dacă în primăvară, anunţurile erau însoţite frecvent de sintagma "pretabil pentru eoliene sau panouri solare", în prezent, aceste expresii sunt mult mai rare. Accentul e pus acum pe teren agricol. Şi asta nu întâmplător. Amintim că, din 1 ianuarie va fi liberalizată piaţa funciară şi străinii vor putea cumpăra direct teren agricol în România.

În perioada din urmă, mai mulţi investitori au ales să reducă amploarea investiţiilor în energia regenerabilă sau chiar să renunţe de tot la aceste investiţii pentru a le re-direcţiona spre agricultură. Unul dintre exemplele recente poate fi aici şi fostul fotbalist Gică Popescu, care a renunţat la marea parte a proiectelor sale cu panouri solare, păstrând însă terenurile agricole.

Pe de altă parte, există companii care au deja bani investiţi atât în energie regenerabilă cât şi în agricultură şi vor să vândă tot. Surpriza e că potenţialii cumpărători se arată mai interesaţi acum de partea agricolă decât de partea cu energie regenerabilă, în această perioadă în care legislaţia din sectorul certificatelor verzi este total imprevizibilă.

Unul dintre multele exemple este al unei companii care, sub acelaşi nume, a investit atât în energie eoliană cât şi în agricultură. Dacă un exit total în această situaţie pare dificil, un exit parţial pare mult mai uşor pentru acţionarii companiei. Este motivul pentru care au ales divizarea companiei. "Au existat contacte cu diverşi potenţiali investitori interesaţi în a achiziţiona activităţile agricole dar care nu sunt interesaţi de preluarea activităţilor eoliene", se arată într-o hotărâre a companiei Energia Verde.

Compania este controlată de investitori italieni şi are marea parte a activelor agricole în judeţul Olt, la care se adaugă participaţii în cinci filiale care desfăşoară activităţi eoliene. Cum italienii au constatat că pot vinde mai uşor partea agricolă din companie, divizarea are ca rezultat companiile Energia Verde şi Energia Verde Strejeşti.

În plus, pentru susţinerea afacerii, italienii au hotărât să ia credite de până la 8 milioane de lei de la una dintre băncile Intesa, Banca Italo Romena, Unicredit Ţiriac sau Libra Internet Bank.

De altfel, investitorii în terenul agricol au de parte lor încă din start faptul că... nu trebuie să-l scoată din circuitul agricol. Există destui investitori străini care, auzind că pentru fiecare hectar scos din circuitul agricol trebuie plătite taxe de circa 10.000 de euro, s-au văzut nevoiţi să-şi recalibreze afacerea. Iar acest aspect este cu atât mai absurd cu cât scoaterea din circuitul agricol nu înseamnă altceva decât un banal exerciţiu birocratic.

 

Tag Cloud