Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Războiul comercial UE-China continuă: tarif de 42% pe exporturile chinezești de sticlă pentru panouri solare

Războiul comercial UE-China continuă: tarif de 42% pe exporturile chinezești de sticlă pentru panouri solare

China sticla panouri solare

Uniunea Euroopeană a impus tarife de până la 42,1% pe exporturile de sticlă pentru panouri solare ale Chinei în Europa, în scopul de a-i proteja pe producătorii europeni de concurența importurilor ieftine din China, într-o mișcare care accentuează tensiunile comerciale din sectorul energiei regenerabile dintre cei doi giganți mondiali.

Noile tarife îi penalizează pe exportatorii chinezi, precum companiile Zhejiang Jiafu Glass și Xinyi PV Products, acuzați de europeni că vând sticlă pentru panouri solare la prețuri cifrate sub costurile de producție, practică denumită dumping. UE a impus deja tarife pe exporturile chinezești de panouri solare.

Producătorii de sticlă pentru panouri solare din UE au suferit prejudicii materiale ca urmare a importurilor la prețuri de dumping din China, se arată în decizia Comisiei Europene de impunere a tarifelor, publicată miercuri în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Invazie chinezească

Tarifele de până la 42,1% vor intra în vigoare joi, 28 noiembrie, și sunt programate să rămână în vigoare timp de 6 luni, însă cu posibilitatea prelungirii lor până la 5 ani.

Decizia reprezintă rezultatul preliminar al unei investigații declanșate de Comisia Europeană în februarie anul acesta, ca urmare a plângerii unui grup de producători europeni de sticlă pentru panouri solare, care controlează peste un sfert din piața europeană de profil, evaluată oficial la puțin sub 200 de milioane de euro.

Exportatorii chinezi de sticlă pentru panouri solare și-au majorat cota de piață în Europa la 28,8% în 2012, de la doar 6,2% în 2009.

"Subvenționista" UE nu apreciază subvențiile Chinei

Tarifele impuse de Comisie merg de la 17,1% până la 42,1%, în funcție de compania exportatoare și de cât de grav este considerat dumpingul practicat de fiecare de către autoritățile de la Bruxelles.

Guvernele UE, la propunerea Comisiei, urmează să decidă în interval de 6 luni dacă tarifele temporare impuse astăzi vor deveni sau nu definitive, respectiv dacă se va activa clauza de prelungire a lor pe un interval de 5 ani. În acest din urmă caz, și cotele procentuale ale tarifelor s-ar putea modifica.

Începând din 2012, UE investighează acuzațiile producătorilor europeni potrivit cărora China exportă în Europa panouri solare la prețuri de dumping, întrucât autoritățile de la Beijing le subvenționează costurile de producție.

Raportări mincinoase ale lobby-știlor

În august anul acesta, CE a ajuns la un acord provizoriu cu China privind stabilirea unui preț minim și a unei limite maxime de volum de exporturi pentru livrările de panouri chinezești în Europa. Acordul este în vigoare până în 2015.

Pe de altă parte, s-a dezvăluit că acest acord, precedat de impunerea de tarife asupra exporturilor chinezești de panouri solare, a avut la bază susţinerea eronată conform căreia capacitatea de producţie din UE este suficientă cât să acopere cererea de produse solare din Europa.

O bună parte din informaţiile UE au provenit din aceeaşi sursă pe care a avut-o EU ProSun, grupul de lobby al producătorilor europeni de profil. Iar sursa respectivă, Europressedienst, care este de fapt o agenţie media unde chiar şi patronul este jurnalist, a greşit mereu doar într-un singur sens, raportând producție mai mare și consum mai mic.

Tag Cloud