Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Patru parcuri fotovoltaice, infuzie de 7,4 mil. euro

Patru parcuri fotovoltaice, infuzie de 7,4 mil. euro

panouri solare

Gigantul energetic EDP Renewables, divizia de energii regenerabile a grupului Energias de Portugal, a majorat capitalul social la patru dintre parcurile cu panouri solare din portofoliul deţinut în România cu un total de circa 7,4 milioane de euro, se arată în hotărârile luate în adunările generale a asociaţilor celor patru companii. Este vorba despre firmele Vânju Mare Solar, Foton Epsilon, Cujmir Solar din Mehedinţi şi Foton Delta din Dolj.

Această majorare de capital începe să devină un obicei în România pentru grupul portughez. Spunem asta pentru că, aşa cum scria Energy Report luna trecută, tot EDP Renewables a majorat capitalul social la alte două companii de acelaşi profil, Studina Solar şi Potelu Solar, cu peste 3,5 milioane de euro.

Parcul instalat la Vânju Mare, situat la doar doi kilometri de Dunăre în Mehedinţi, lângâ localitatea Bucura, se întinde pe o suprafaţă de 234.052 mp, are 38.208 module fotovoltaice şi o capacitate instalată de 9.35 MW. Firma care operează acest parc a primit o majorare capital de 3.266.609, 09 euro.

Foton Epsilon a primit majorare de capital de 99.995,45 euro. Firma a primit autorizaţie   de   înfiinţare   pentru   realizarea   unei  capacităţi instalate de 7,5 MW  în  localitatea Burila  Mică din judeţul  Mehedinţi.

Cujmir Solar a beneficiat de o majorare capital de 3.886.106,82 euro. Parcul fotovoltaic de la Cujmir este localizat la circa 2,5 km vest de Cujmir, în judeţul Mehedinti. Suprafata totală a amplasamentului este de 34,2 ha (341.724 mp) pe un fost teren agricol, neutilizat de mai mulţi ani. Parcul cuprinde 49.420 de module fotovoltaice, cu o capacitate instalată de 12 MW. Productia de energie corelată este de 14.542 MWh pe an, adică un echivalent de circa 12.000 de case alimentate cu energie timp de un an.

Foton Delta operează un parc fotovoltaic de 4,1 MW în localitatea  Băileşti, judeţul  Dolj. Firma a beneficiat din partea portughezilor de o majorare capital de 99.995,45 euro.

După ce au cheltuit 8,8 milioane de dolari cu EDPR Solar Romania anul trecut, portughezii de la EDP au achiziţionat cinci proiecte româneşti fotovoltaice, iar apoi, în mai 2013 au început să vândă, în premieră pe PCCB, energie solară pe o perioadă de cinci ani (contractele trecute rar au depăşit un an). Mai precis, au vândut 800.000 MWh prin două dintre cele cinci companii cumpărate, Studina Solar şi Potelu Solar, la preţul de adjudecare de 200 de lei/MWh.

În 2012, portughezii au cumpărat Cujmir Solar, Foton Delta, Foton Epsilon, Potelu Solar, Studina Solar şi Vanju Mare Solar. Astfel, EDP a ajuns să controleze 13 companii energetice româneşti, cu deţineri de 85 sau 100%. La finele anului trecut, portughezii aveau în România capacităţi instalate de 350 MW.

Printre celelalte firme controlate de EDP în România sunt: Cernavodă Power (controlată 85% de EDP), EDPR Ro PV (100 %), Peştera Wind Farm (85%), VS Wind Farm (fostă Pochidia, 85%), Ialomiţa Power (85%), Sibioara Wind Farm (85%).

EDP mai e prezentă şi pe pieţele din Spania, Portugalia, America de Nord, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Polonia şi Italia. EDPR Romania a avut însă venituri operaţionale de circa 30 milioane de euro anul trecut, fiind mai profitabilă decât în Franţa sau Italia, ca urmare a valorii mari de tranzactionare a certificatelor verzi din România.

De altfel, în România, portughezii s-au clasat anul trecut în top cinci al firmelor după încasările din certificate verzi.

 

Tag Cloud