Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Gigantul energetic EDP vine cu bani de acasă pentru parcurile solare din Olt şi Dolj

Gigantul energetic EDP vine cu bani de acasă pentru parcurile solare din Olt şi Dolj

flori eoliene

După ce au cheltuit 8,8 milioane de dolari cu EDPR Solar Romania anul trecut, portughezii de la EDP au achiziţionat cinci proiecte româneşti fotovoltaice, iar apoi, în mai 2013 au început să vândă, în premieră pe PCCB, energie solară pe o perioadă de cinci ani (contractele trecute rar au depăşit un an). Mai precis, au vândut 800.000 MWh prin două dintre cele cinci companii cumpărate, Studina Solar şi Potelu Solar, la preţul de adjudecare de 200 de lei/MWh. De curând, EDP a decis să majoreze şi capitalul social al celor companii cu peste 12 milioane de lei. Asta pentru că România este pentru EDP una din cele mai profitabile ţări.

În 2012, portughezii au cumpărat Cujmir Solar, Foton Delta, Foton Epsilon, Potelu Solar, Studina Solar şi Vanju Mare Solar. Astfel, EDP a ajuns să controleze 13 companii energetice româneşti, cu deţineri de 85 sau 100%. La finele anului trecut avea instalate în România capacităţi de 350 MW.

EDP Renewables Europe şi EDPR Ro, ca asociaţi ai firmei Potelu Solar, au majorat capitalul social ai acesteia din urmă cu 7,32 milioane de lei (1,66 milioane de euro). Contribuţia a fost doar din partea EDP Renewables Europe, care va avea mai multe părţi socaile. Prin Potelu Solar, portughezii au construit un parc fotovoltaic la Dăbuleni, Dolj.

De asemenea, pentru Studina Solar, a doua firmă prin care portughezii au vândut energie solară pe cinci ani, EDP Renewables Europe a contribuit la majorarea capitalului social cu peste 5,3 milioane de lei. Prin Studina Solar, portughezii au construit un parc fotovoltaic la Grojdibodu, în judeţul Olt.

Celelalte firme controlate de EDP în România sunt: Cernavodă Power (controlată 85% de EDP), EDPR Ro PV (100 %), Peştera Wind Farm (85%), VS Wind Farm (fostă Pochidia, 85%), Ialomiţa Power (85%), Sibioara Wind Farm (85%).

EDP mai e prezentă şi pe pieţele din Spania, Portugalia, America de Nord, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Polonia şi Italia. EDPR Romania a avut însă venituri operaţionale de circa 30 milioane de euro anul trecut, fiind mai profitabilă decât în Franţa sau Italia, ca urmare a valorii mari de tranzactionare a certificatelor verzi din România. De altfel, în România, portughezii s-au clasat anul trecut în top cinci al firmelor după încasările din certificate verzi.

Tag Cloud