Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Islandezii vor să scoată electricitate dintr-un vulcan din Etiopia, parte a unui proiect de 2 miliarde de dolari

Islandezii vor să scoată electricitate dintr-un vulcan din Etiopia, parte a unui proiect de 2 miliarde de dolari

Etiopia

Constructorul islandez de centrale electrice Reykjavik Geothermal și-a planificat să demareze forajul geotermal în Etiopia până în luna iulie, ca parte a unui proiect în valoare de două miliarde de dolari pentru dezvoltarea de surse de energie regenerabilă, a spus directorul de operațiuni al companiei, Gunnar Orn Gunnarsson.

Guvernul etiopian a semnat o înțelegere în octombrie cu firma din Reykjavik pentru a construi o centrală electrică pe bază de energie geotermală provenită de la un vulcan din Rift Valley, care va genera o cantitate de electricitate de 500 MW până în 2020.

Aprobarea licenței pentru un proiect de producere a electricității pe scară largă dezvoltat în parteneriat cu o firmă occidentală marchează o schimbare importantă în politica Etiopiei, care se baza de obicei pe investiții interne și pe împrumuturi din China pentru a-și finanța dezvoltarea infrastructurii, relatează Bloomberg.

„Cred că este un proiect care poate genera un randament al capitalului acceptabil pentru investitori”, a spus Gunnarsson. Compania plănuiește să încheie luna aceasta contracte de finanțare în valoare de aproximativ 80 de milioane de dolari și se așteaptă să strângă în final 500 de milioane de la acționarii parteneri, a spus el.

Viraj spre Occident

Guvernul etiopian a operat o economie dominată de stat de când rebelii au răsturnat un regim militar socialist în 1991. În timp ce investițiile private au fost încurajate în domenii precum agricultura și industria, guvernul deține controlul sau monopolul asupra serviciilor financiare, transportului, energiei și telecomunicațiilor.

Înțelegerea semnată între guvern și Reykjavik Geothermal „semnalează o politică mai deschisă spre investiții străine directe în sectoare economice – cheie, dominate în prezent de întreprinderi publice”, a spus reprezentantul Fondului Monetar Internațional pentru această țară, Jan Mikkelsen. Ar trebui ca aceast[ orientare să fie preluată și în alte industrii controlate de stat, pentru a atenua „blocajele din infrastructură”, a adăugat el.

Estimările privind creșterea economică a Etiopiei indică un avans de 8% în anul fiscal care se va încheia pe 7 iulie, sfârșitul anului în calendarul etiopian, după o creștere medie anuală de 9,3% în ultimii patru ani, potrivit FMI. Rata de creștere convinge companiile să investească în producerea electricității din amplele resurse eoliene, geotermale, hidroelectrice și solare de care dispune țara, a spus premierul Hailemariam Desalegn în 10 februarie.

În ianuarie, guvernul etiopian a anunțat că General Electric Co. Are în plan să investească în industria energetică din Etiopia.

China vine cu banii

Etiopia își extinde infrastructura în contextul în care încearcă să devină un exportator regional de electricitate și totodată un centru industrial. Țara își folosește forța de muncă puțin costisitoare și energia ieftină din resurse hidroelectrice, plasate pe locul doi în Africa ca potențial, pentru a atrage investiții. Reykjavik Geothermal va vinde electricitatea produsă către rețeaua națională, a spus Gunnarsson.

„Toate industriile de aici plâng după electricitate. Fără energie, dezvoltarea este extrem de dificilă”, consideră el.

Compania de utilități controlată de stat, Ethiopian Electric Power Corp., construiește un baraj pentru o hidrocentrală cu o putere instalat de 6.000 MW, numit Grand River Ethiopian Renaissance Dam, pe Nilul Albastru. Proiectul hidroelectric de 4,1 miliarde de dolari va fi finanțat din vânzarea de obligațiuni interne, precum și din fonduri guvernamentale, și este programat să fie finalizat în 2018.

Banca de Export – Import a Chinei va finanța liniile electrice de transport care urmează să preia producția de la ceea ce urmează să fie cea mai mare centrală electrică a Africii. Băncile chineze finanțează, de asemenea, noi căi ferate și drumuri rutiere pe principala rută comercială spre portul din Djibouti.

Resurse enorme

Reykjavik Geothermal se așteaptă să încheie luna aceasta contracte cu trei sau patru investitori, în valoare de 40 – 80 de milioane de dolari, ceea ce va contribui la acoperirea costului pentru forarea a cinci sonde, pentru a produce o cantitate inițială de energie de 20 MW, a spus Gunnarsson.

Pe vârful vulcanului, din crater ies aburi prin fisurile dintre roci, într-un petic prăfuit și ondulat din Marele Rift African de pe teritoriul Etiopiei, la aproximativ 20 de kilometri vest de orașul Shashemene. Locuitorii au ridicat plase de crengi pentru a capta aburul condensat. La o distanță de câțiva kilometri, sute de femei acoperite cu eșarfe pe cap, copii și măgari se strâng cu canistre galbene pentru a colecta apă dintr-o fântână inedită.

Craterul, care s-a format acum zeci de mii de ani, permite folosirea aburului pentru stimularea turbinelor producătoare de electricitate. Testele au arătat că o „resursă enormă” de vapori de apă, la temperaturi de mult peste 250 de grade Celsius, se află aproape de suprafața solului, a spus Gunnarsson.

Locații similare din Islanda produc deja cantități semnificative de energie, „astfel că suntem foarte, foarte încrezători că vom avea succes”, a spus el. Adăugarea celor 500 MW de electricitate ar crește capacitatea de producție actuală a Etiopiei cu 25%. Compania lucrează de asemenea la proiecte în Mexic și Caraibe și ia în considerare Kenya și Tanzania, a mai spus Gunnarsson.

Obama nu vrea să piardă Africa

Guvernul Statelor Unite sprijină proiectul, cunoscut sub denumirea Corbetti, ca parte a inițiativei Power Africa, în care sunt implicate șase state și care presupune un angajament de 7 miliarde de dolari al președintelui american Barack Obama în vederea creșterii accesului la electricitate pe continentul negru.

Proiectul Corbetti ar putea genera până la 1.000 MW, a spus Gunnarsson, și mai sunt și alte locații cu potențial geotermal în Rift Valley.

Experți ai Agenției SUA pentru Dezvoltarea Internațională (USAID) au organizat cursuri pentru oficialii etiopieni pe tema contractelor de achiziții de electricitate, iar agenția remunerează un „consilier în tranzacții” pentru a ajuta guvernul să negocieze cu Reykjavik, a spus Earl Gat, administrator adjunct al USAID pentru Africa.

„Guvernul consideră acest proiect drept unul esențial, pentru că ei încearcă să demononstreze că Etiopia este deschisă pentru afaceri”, a spus el.

Tag Cloud