Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Biocombustibili VIDEO: Mitul etanolului - Dacia Sandero și-ar majora consumul cu 11,5% și emisiile de CO2 cu 11g/km dacă ar folosi benzină E10

VIDEO: Mitul etanolului - Dacia Sandero și-ar majora consumul cu 11,5% și emisiile de CO2 cu 11g/km dacă ar folosi benzină E10

Dacia-Sandero-Stepway-2012-prima-impresie-sursa-Dacia-149

Șoferii deținători de Dacia Sandero ar putea deveni cei mai mari pierzători ai unei eventuale treceri mai rapide la obligativitatea utilizării combustibililor E10 (combustibili cu un amestec de până la 10% etanol în conținut).

Comparând rezultatele obținute de Dacia Sandero utilizând două tipuri de combustibili, benzină E0 (cu 0% etanol) și benzină E10 (cu 10% etanol), britanicii de la Whatcar au ajuns la concluzia că, în cazul utilizării de E10, consumul unei Dacii Sandero cu o capacitate de 0,9 litri crește cu 11,5%. Cu alte cuvinte, un proprietar de Sandero ar scoate din buzunar suplimentar 202 lire sterline la fiecare 12.000 mile parcurse.

Majorare consumului anihilează total și "efectul ecologic" al utilizării etanolului. Dacia Sandero a emis, în cazul utilizării benzinei E10, numai puțin de 11g de CO2 pe kilometru în plus față de emisiile înregistrate în cazul utilizării benzinei E0.

Teste efectuate pe 4 modele

Video

Cei de la Whatacar au efectuat teste pe patru tipuri de mașini, în urma testelor Dacia Sandero având rezultatele cele mai slabe în cazul utilizării benzinei E10. Celelalte mașini testate au fost Hyundai i30, cu motor de 1,4 litri, Mini Paceman, cu motor de 1,6 litri și Toyota Prius, cu motor de 1,8 litri.

În medie, în urma rezultatelor obținute prin folosirea de benzină E0, respectiv E10, s-a constat în medie o majorare a consumului cu 8,4%, echivalentul a două umpleri suplimentare a rezervorului în fiecare an. Presupunând că ambele tipuri de carburanți ar costa la fel, aceasta ar reprezenta un cost suplimentar de 170 de lire sterline pe fiecare șofer britanic. La nivel național, susține Whatcar, factura suplimentară ar fi de 3,4 miliarde de lire sterline! De altfel, și la nivelul actualului tip de carburanți utilizați, E5, factura este probabil cu 1,7 miliarde de lire decât dacă ar fi fost permisă utilizarea E0.

Majorare medie a consumului, 8,4%

De altfel, majorarea consumului la utilizarea de E10 s-a făcut simțită la toate tipurile de mașini testate. Hyundai i30 și-a majorat consumul cu 9,8%, hibridul Toyota Prius cu 6,4%, iar Mini Paceman, cu 5,9%.

La fel și emisiile de CO2 în atmosferă. La acest capitol, tot Dacia Sandero a ieșit cel mai prost, cu o majorare de 11 g de Co2 pe kilometru, cel mai bun rezultat înregistrând Mini Paceman-ul, cu o majorare de numai 2g/km.

Mașinile puternice fac față mai bine carburanților cu un conținut mai ridicat de etanol

Explicația majorării consumului constă în faptul că etanolul produce cu 30% mai puțină energie decât benzina clasică. Concluzia celor de la Whatcar este că mașinile mai puternice fac față mai bine carburanților cu un conținut mai ridicat de etanol, cele mai afectate fiind modele cu motoare mici - de cele mai multe ori cumpărate de către conducătorii auto cu bugete limitate. Interesant este că Agenția de Protecție a Mediului din SUA recunoaște un impact asupra majorării consumului în urma utilizării E10, însă îl estimează la numai 3-4%. Potrivit britanicilor de la Whatcar, acest lucru se explică prin faptul că în americanii preferă mașini cu motoare mari.

În ultimul timp, în urma evidențelor din ce în ce mai numeroase în legătură cu efectele perverse ale utilizării etanolului, adepții acestuia și-au schimbat strategia de promovare.

Principala calitate a etanolului este faptul că e regenerabil, iar culturile utilizate pentru a-l produce absorb suplimentar CO2, ceea ce ar compensa nivelul mai mare de emisii în trafic înregistrat la folosirea E10.

În România, trecerea la niveluri mai ridicate de etanol a fost amânată

În România, guvernul a decis ca furnizorii de carburanți să nu mai fie obligați să introducă pe piață numai benzină cu conținut minim de biocarburanți de 6% în volum începând cu 1 ianuarie 2014 și motorină cu conținut minim de biocarburanți de 7% în volum începând cu 1 ianuarie 2016, obligații care ar fi creat mari probleme pentru șoferi și furnizorii de combustibili. În schimb, procentul minim obligatoriu de biocarburanți a fost stabilit la 4,5% din 2014 pentru benzină și 6,5% din 2016 pentru motorină și, în plus, s-a introdus posibilitatea punerii în vânzare de benzină cu conținut de biocarburanți mai mare de 5%.

În plus, s-a amânat cu cinci ani, de la 1 ianuarie 2014 la 1 ianuarie 2019, obligația pentru furnizori de a introduce pe piață și benzină cu conținut de oxigen de maximum 2,7% și cu conținut de etanol de maximum 5%.

De asemenea, Guvernul a eliminat țintele intermediare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră prevăzute pentru anii 2014 și 2017, precum și cerințele de raportare aferente acestora, menținând numai ținta finală, respectiv reducerea cu 6% până în 2020 emisiilor de gaze cu efect de seră generate pe durata ciclului de viață pe unitatea de energie a carburantului, în raport cu emisiile de gaze cu efect de seră generate în 2010, având ca referință standardul pentru carburanți aferent acelei perioade.

Tag Cloud