Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Axpo Energy România a trecut pe pierderi

Axpo Energy România a trecut pe pierderi

axpo

Acţionarii Axpo Energy România, unul dintre cei mai mari furnizori de energie de la noi din ţară, au aprobat săptămânile trecute situaţiile financiare auditate la 30 septembrie 2014 şi acoperirea pierderii nete de 24,8 milioane de lei din alte rezerve, indică un document al Axpo, consultat de Energy Report.

În anul precedent, compania a fost pe profit iar la Ministerul de Finanţe se arată că a avut în anul 2013 un profit net de 16,5 milioane de lei cu doar 15 salariaţi, la afaceri de 403 milioane de lei.

Cam aceeaşi situaţie s-a întâmplat şi companiei mamă. Mai precis, Axpo Holding AG a aprobat în 13 martie 2015 rezultatele financiare pentru anul financiar 2013/14 încheiat în 30 septembrie cu pierderi de 730 milioane de franci elveţieni, după ce cu un an în urmă, în anul financiar 2012/13 înregistrase un profit operaţional de 212 milioane de franci elveţieni.

Tot în 2014, furnizorul şi-a prelungit cu un an un credit de 29 de milioane de euro luat de la Unicredit Ţiriac. Hotărârea s-a luat într-o AGEA a companiei, desfăşurată în Elveţia.

Înfiinţată în septembrie 2003 ca filială internațională a EGL, acum Axpo Trading, Elveția, Axpo  este tocmai compania care a implementat în România modelul de furnizarea de energie electrică şi de gaze către acelaşi client, model preluat apoi de jucători precum Gaz de France, CEZ şi alţii.

De altfel, elveţienii au fost pionieri şi în alte privinţe în România. Astfel, în vara anului 2013, într-o perioadă în care contractele mult mai mari de un an erau greu de închipuit, Axpo Energy România şi Long Bridge Milenium au încheiat pe PCCB, administrată de OPCOM, un contract pe... zece ani.

Axpo România este o filială internațională a Axpo și oferă servicii în domeniul energiei și gazelor naturale și furnizează energie clienților locali. Statul elveţian controlează compania românească prin Axpo International din Luxembourg (99,995%) şi prin Axpo Trading AG din Elveţia (0,005%).

Tag Cloud