Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Cupa Mondială din Brazilia ridică probleme de alimentare cu energie electrică pe mai multe continente

Cupa Mondială din Brazilia ridică probleme de alimentare cu energie electrică pe mai multe continente

Cupa Mondiala

Cupa Mondială la fotbal a debutat aseară în Brazilia, cu meciul de deschidere dintre echipa-gazdă și Croația. Însă pe lângă masive proteste de stradă împotriva enormelor cheltuieli publice presupuse de organizarea acestui eveniment, brazilienii s-ar putea confrunta și cu masive pene de curent, din cauza faptului că țara traversează una dintre cele mai grave secete din ultimele decenii, iar guvernul s-ar putea vedea nevoit să taie accesul la curent electric în anumite regiuni.

Două treimi din consumul de energie electrică al Braziliei este asigurat de rezervoare de apă ce alimentează generatoare hidroelectrice. Energia hidro este ieftină, dar depinde de nivelul precipitațiilor.

"Suntem feriți de riscul apariției unor pene de curent? Nu, nu complet. Ne-am putea confrunta cu așa ceva în timpul Cupei Mondiale", spune Jose Rosenblatt, director al firmei de consultanță în energie PSR, din Rio de Janeiro.

În februarie anul acesta, mai multe pene de curent intermitente au survenit în Brazilia, afectând 6 milioane de ameni din 13 state, din cauza temperaturilor record și a secetei, care a golit rezervoarele de apă ale hidrocentralelor. Oficialii guvernamentali brazilieni au susținut că penele au fost cauzate de creșterea masivă a consumului de aer condiționat din locuințe.

An electoral

Ulterior, agenția de reglementare în energie din Brazilia a recomandat reducerea consumului de curent în cele mai populate regiuni ale țării, propunând chiar raționalizarea acestuia, la un nivel cu 5-6% sub media normală de consum, pentru a preveni reducerea stocurilor de apă din rezervoare la niveluri critice, de sub 10% din capacitatea acestora.

Până în prezent, președintele Braziliei, Dilma Rousseff, a insistat că nu va fi nevoie de raționalizarea consumului de energie electrică și că nu vor exista întreruperi de alimentare. O astfel de măsură, de raționalizare a alimentării cu curent electric, ar fi o grea lovitură politică pentru ea, Rouseff vrând să candideze pentru un nou mandat la alegerile programate în octombrie.

"După estimările noastre, sunt 46% șanse ca rezervoarele să atingă nivelul critic de sub 10% din capacitate la finalul lunii noiembrie sau mai devreme, dar nu mult mai devreme. Depinde cât va mai dura seceta", explică analistul Rosenblatt.

În cazul unor pene de curent survenite în timpul Cupei Mondiale, cele 12 stadioane pe care se vor desfășura meciuri vor continua, teoretic, să fie alimentate cu energie de la generatoarele lor autonome de back-up, însă orașele, drumurile, hotelurile și transportul public vor rămâne fără curent. Reglementările FIFA cer ca generatoarele de back-up ale stadioanelor care găzduiesc meciuri de la Cupa Mondială să poată asigura alimentarea cu energie a acestora timp de cel puțin 3 ore.

Consumatori sacrificați de dragul FIFA

"Nu e exclus să avem pene de curent. De obicei, în Brazilia, în timpul meciurilor de la Cupa Mondială, cererea de energie crește enorm, pentru că toată lumea e acasă și se uită la fotbal", spune Ildo Luis Sauner, director la Institutul pentru Energie și Mediu al Universității din Sao Paulo.

Brazilia încearcă să economisească cât poate apa din rezervoarele hidrocentralelor majorând importurile de gaze naturale lichefiate. În februarie și martie, importurile au crescut cu 95%, respectiv 76%, față de nivelurile din lunile corespunzătoare de anul trecut. În prezent, toate centralele electrice pe bază de combustibili fosili ale Braziliei funcționează la capacitate maximă, ceea ce este "destul de neobișnuit", arată Sauer.

În cazul în care cererea se va dovedi prea mare față de cât poate suporta rețeaua electrică națională, operatorul rețelei va fi nevoit să decidă în ce regiuni ale țării să oprească alimentarea cu curent, pentru a preveni colapsul total al sistemului.

"Vor tăia curentul în acele regiuni care nu au legătură cu Cupa Mondială. Cel mai probabil în regiuni îndepărtate, nu în capitalele statelor. Pot chiar să deconecteze de la rețea zone întregi din mai multe state", este de părere Sauer.

Vrabia britanică mălai mondial visează

În Marea Britanie, secretarul pentru Energie Ed Davey a declarat că operatorul rețelei electrice a țării a dat asigurări că nu există nici un pericol de întrerupere a curentului în cazul în care selecționata Angliei va câștiga Cupa Mondială, întrucât sistemul dispune de suficientă capacitate de rezervă pentru a face unei creșteri masive pe termen scurt a consumului.

Dacă echipa antrenată de Roy Hodgson va câștiga trofeul, posibilitate față de care casele de pariuri se arată sceptice, oferind o cotă de 25-1 pentru această opțiune, operatorul de rețea a calculat că cererea de curent electric ar putea-o depăși pe cea consemnată în timpul nunților din familia regală și ar putea-o egala pe cea de la eclipsa de soare din 1999, când saltul în consum a echivalat cu pornirea simultană a 1,3 milioane de fierbătoare de ceai.

Pe de altă parte, Ed Davey a avertizat că, iarna aceasta și cea următoare, guvernul de la Londra ar putea fi nevoit să ia măsuri extraordinare de urgență pentru a evita blackout-urile, cum ar fi introducerea unui program prin care agenții economici vor fi plătiți din bani publici pentru a-și întrerupe consumul în perioadele de vârf de sarcină, cu cerere maximă de energie, pentru a nu lăsa locuințele populației fără lumină și căldură.

Utilizarea intensă a televizoarelor în timpul meciurilor de la Cupa Mondială survine oricum pe fondul unui vârf de cerere, dat fiind că partidele au loc seara, când funcționează și becurile și alte aparate electrocasnice, precum cele pentru gătit.

"Vă imaginați ce s-ar întâmpla dacă, într-un moment cheie, cum ar fi acela când Anglia ar conduce Brazilia cu 3-0 pe un final de repriză, ar avea loc o pană de curent în toată țara? Pentru că ar fi cel mai mare vârf de sarcină imaginabil. Pot însă să vă anunț că cei de la operatorul de transport și sistem m-au asigurat că pot face față unei asemenea majorări a cererii de energie, întrucât Marea Britanie dispune de suficientă capacitate de generare, chiar dacă echipa națională a Angliei va trece de grupe și mai departe, spre istorie", a declarat Davey, la o conferință despre energie organizată de The Economist.

Producător de aluminiu, tăiat de la curent pentru Cupa Mondială

În schimb, în Ghana, autoritățile de stat au decis majorarea producției de energie în timpul meciurilor echipei naționale a țării de la Cupa Mondială și au cerut celui mai mare producător național de aluminiu, Volta Aluminium Co., să-și reducă consumul, pentru ca întreruperile programate ale alimentării cu curent a populației să nu survină și în timpul meciurilor jucate de selecționata ghaneză.

În plus, s-a ajuns la un acord cu statul vecin, Coasta de Fildeș, pentru ca acesta să furnizeze Ghanei, contra cost, bineînțeles, un surplus de 50 MW de energie în timpul meciurilor respective, potrivit Comisiei de Reglementare a Serviciilor de Utilități Publice din Ghana. Echipa africană debutează pe 16 iunie la Cupa Mondială, contra selecționatei Statelor Unite.

"Aceste planuri au fost puse la punct pentru ca consumatorii să poată urmări partidele de la Cupa Mondială fără să fie afectați din cauza întreruperilor de curent. Cu această limitare, întreruperile programate ale alimentării cu energie vor continua", se arată într-o declarație a Comisiei.

Cel mai probabil, Ghana va fi nevoită să raționalizeze consumul de energie electrică în primul trimestru al anului viitor întrucât nu are cu ce să înlocuiască producția centralelor pe combustibili fosili care urmează să fie închise temporar pentru reparații și revizii, potrivit Volta River Authority, administratorul hidrocentralelor țării, care furnizează 80% din necesarul de energie al Ghanei. Consumul a fost raționalizat chiar luna aceasta, ca urmare a unei penurii de gaze naturale și a secetei, care a redus nivelul stocurilor de apă din rezervoarele hidrocentralelor.

Populism alimentat cu tiparnița inflaționistă

"Fotbalul este marea pasiune a țării. Ghana este Brazilia Africii. Nu e de mirare că guvernul face cheltuieli suplimentare pentru a asigura curentul electric necesar în acest moment extrem de important pentru națiunea noastră", spune Kudjoe Fianoo, membru al Comitetului Executiv al Federației de Fotbal din Ghana.

Ghana, țară cu 24 de milioane de locuitori, produce anual circa 2.000 MW de electricitate, sub necesarul său de 2.800 MW, potrivit Volta River Authority.

"Toate acestea reprezintă măsuri populiste, în condițiile în care sectorul energetic ghanez are nevoie de reforme fundamentale. Populația e tot mai nemulțumită din cauza inflației și a majorării costului vieții", spune Shilan Shah, economist la Capital Economics, în Londra.

Cel mai probabil, Ghana va consemna deficit bugetar pentru al treilea an la rând în 2014, din cauza majorării salariilor în sectorul public și a deprecierii monedei naționale, care a determinat scumpirea importurilor, potrivit Fitch Ratings. Banca centrală a anunțat recent că a finanțat direct bugetul public în primul trimestru al anului, prin emisiune de monedă. Prețurile de consum au crescut în Ghana cu 14,8% în mai, comparativ cu luna anterioară.

"Guvernul vrea ca oamenii să aibă curent electric ca să se poată uita la meciuri, fără să se gândească la costurile acestei acțiuni, care vor încărca și mai mult deficitul, pentru că nu au fost bugetate de la începutul anului", arată Yvonne Mhango, economist la Renaissance Capital din Johannesburg.

Nigerienii și haitienii se roagă să nu pice curentul

Și iubitorii de fotbal din Nigeria speră ca monopolul energetic național să ia măsurile necesare pentru ca penele de curent, o rutină în această țară, să nu afecteze urmărirea la televizor a meciurilor selecționatei Nigeriei la Cupa Mondială. Unii susțin chiar că numărul de infracțiuni și de conflicte violente scade în timpul desfășurării acestor evenimente sportive.

În Haiti, Directoratul General pentru Electricitate al țării a făcut apel la consumatori ca, pe durata partidelor de la Cupa Mondială, să stingă toate becurile și să scoată din priză toate aparatele electrocasnice cu consum mare de energie, inclusiv instalațiile de aer condiționat, pentru a se evita, pe cât posibil, apariția de pene de curent în timpul partidelor.

"În plus, facem apel la încetarea practicii branșărilor ilegale la rețea, care riscă să întrerupă total alimentarea cu curent în zonele respective, privându-i pe consumatorii onești de bucuria de a urmări meciurile. De asemenea, facem apel la cei cu restanțe la plata facturilor să își achite datoriile", se spune într-un anunț al Directoratului.

Generatoare de backup pentru meciuri

În India, care păstrează încă amintirea unor blackout-uri catastrofale pe scară largă survenite în 2012, în urma cărora 600 de milioane de oameni au rămas pe întuneric, în capitala New Delhi, temperaturile sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani, ceea ce a făcut să crească dramatic gradul de utilizare al aparatelor de aer condiționat. Ca urmare, rețeaua electrică a metropolei dă semne că e pe cale să cedeze.

În consecință, autoritățile au decis să întrerupă furnizarea de curent pentru magazinele și localurile care țin deschis seara târziu și noaptea, să întrerupă timp de o oră zilnic alimentarea cu energie a birourilor administrației publice și să închidă lămpile de stradă cu halogen pe timpul nopții.

Măsura afectează restaurantele și barurile care țin deschis până târziu pentru a putea da clienților posibilitatea de a urmări la televior meciurile de la Cupa Mondială, dimineața foarte devreme. Proprietarii acestora caută acum disperați alternative de alimentare cu curent, pentru a putea ține televizoarele deschise și a putea servi bere rece.

"Este o decizie foarte proastă, care ne pune mari probleme. Ne așteptăm să avem peste 200 de clienți la meciul inaugural de la Cupa Mondială. Vom fi nevoiți să folosim generatoare de backup, cu costuri suplimentare, timp de o lună, cât durează competiția", spune Narinder Jardsari, manager la Underdogs Sports Bar, local aflat într-un mall din New Delhi.

Tag Cloud