Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara Iranul face un nou reactor nuclear

Iranul face un nou reactor nuclear

hassan rohani

O zonă din sudul Iranului a fost aleasă pentru construirea unui nou reactor nuclear, a anunţat televiziunea de stat, citată de AP. Acest nou reactor ar putea fi similar reactorului de cercetare de la Teheran, care produce izotopi medicali. Singurul reactor nuclear iranian producător de energie este în golful Persic, portul Bushehr.

Un alt raport, apărut în urmă cu câteva ore indică faptul ca locul noului reactor este aproape de localitatea Zarghan, la circa 670 kilometri sud de Teheran. Scopul acestui reactor ar fi producţia de radioizotopi pentru agricultură şi medicină.

Iranul mai pregăteşte de asemenea reactorul cu apă grea, care nu necesită uraniu îmbogăţit (spre exemplu, la Cernavodă, moderarea neutronilor se face la fel, cu apă grea, pe cănd la Fukushima cu apă uşoară, prin îmbogăţirea combustibilului).

Marele producător de petrol susţine că programul său nuclear are scopul de a satisface nevoile de energie electrică pentru o populaţie în continuă creştere.

Ca urmare a sancţiunilor asupra exporturilor sale petroliere, Iranul, mare Moderatul Hassan Rohani, proaspătul câştigător al alegerilor prezidenţiale a promis să fie mai transparent cu privire la activitatea atomică a Teheranului, pentru a scăpa de sancţiunile externe, fără ca totuşi să suspende activitatea de îmbogăţire a uraniului.

Tag Cloud