Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed09182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Bulgarii fură curent electric, dar și protestează în stradă. Românii se mulțumesc să fure

Bulgarii fură curent electric, dar și protestează în stradă. Românii se mulțumesc să fure

Furturi electricitate

În cartierele cele mai sărace ale capitalei Bulgariei, Sofia, mulți locatari își riscă viețile și stârnesc furia vecinilor furând curent electric din rețelele de distribuție, prin intermediul unor dispozitive improvizate. Fenomenul furtului de electricitate este prezent de ani de zile și în România. Deocamdată nu și protestele la adresa monopolurilor din industria energetică, proteste în urma cărora guvernul vecinilor de la sud de Dunăre a fost nevoit să demisioneze, prețul reglementat al energiei electrice a fost redus cu 7%, iar unul dintre principali distribuitori de curent electric, subsidiara bulgară a companiei cehe de stat CEZ, riscă să își piardă licența și este anchetată pentru posibila încălcare a legislației privind achizițiile publice.

Mulți locuitori ai Bulgariei, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, fură curent electric încercând să „păcălească” contoarele de monitorizare a consumului sau alimentându-se cu electricitate prin parazitarea vecinilor, scrie Reuters.

„Fac tot felul de chestii. De exemplu, bagă scobitori în comutatoarele becurilor din holul blocului, pentru ca acestea să fie aprinse în continuu, iar ei să poată să fure curent. Nimeni nu face nimic în privința asta, nici Poliția, nici companiile de electricitate”, spune Lora Todorova, administratorul unui bloc comunist dintr-o suburbie din Sofia al cărei nume oficial este, în mod ironic, „Cartierul Modern”. 

Sărăcia care a dus la astfel de practici a generat și masivele manifestații de protest din ultima vreme, în urma cărora guvernul bulgar a fost nevoit să demisioneze, prețul reglementat al energiei electrice a fost redus cu 7%, iar unul dintre principali distribuitori de curent electric, subsidiara bulgară a companiei cehe de stat CEZ, riscă să își piardă licența și este anchetată pentru posibila încălcare a legislației privind achizițiile publice.

Anterior, la un protest față de prețul mare al carburanților, trei demonstranți și-au dat foc, iar doi dintre ei au murit în urma arsurilor suferite.

Noroc că vine primăvara

În „Cartierul Modern” din Sofia, administratorul Lora Todorova se bucură că vine primăvara și, în consecință, facturile la curent și căldură nu vor mai fi așa de mari ca în timpul iernii. În acest fel, speră ea, cei care fură curent vor fura mai puțin, pentru că vor avea nevoi mai reduse. 

Unii locatari s-au trezit cu facturi de curent neobișnuit de mari, iar inspectorii de la CEZ, compania de distribuție din zonă, confirmă că au avut loc furturi de electricitate.

Oamenilor nu pare să le fie rușine să fure curent de la vecini, comentează Reuters. Locatarii din bloc povestesc că, nu demult, în cartier a avut loc o petrecere de pomină, cu muzică la maxim și multe lumini, într-un apartament altfel deconectat de la rețeaua de electricitate, tocmai pentru neplata repetată a facturilor. 

Alții sunt nevoiți să utilizeze dispozitive cu flacără deschisă pentru a se încălzi pe timpul iernii întrucât nu își pot permite să folosească energie electrică pentru încălzire. Cu toate acestea, se trezesc cu facturi lunare de 150 de leva (aproape 77 euro), ceea ce, în Bulgaria, reprezintă mai mult de jumătate dintr-o pensie obișnuită.

Companiile de electricitate susțin că circa 15% din livrările de energie se pierd în timpul distribuției, iar unii analiști spun că pierderile ajung la 25%. Furturile au o pondere substanțială în aceste pierderi, spune Gheorghi Kașiev, de la Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Viena.

Pe de altă parte, nu există statistici oficiale cu privire la costurile reale ale acestor furturi. Motivele sunt că o bună parte din ele rămân nedectate și că, în plus, pierderile sunt suportate de consumatorii nevinovați, nu de către companiile de distribuție. Cei de la CEZ susțin că furturile din rețelele administrate de ei au crescut cu 28% în prima jumătate a anului trecut.

„În fiecare dimineață verific panoul cu contoarele, să văd dacă nu cumva au apărut sârme ciudate, pentru conexiuni care nu ar avea ce să caute acolo. Același lucru îl fac când vin acasă de la serviciu. Dar de furat se fură în timpul nopții. N-am cum să stau de pază 24 de ore din 24”, conchide administratorul Lora Todorova.

România: pagube de peste 1 miliard de euro anual

Fenomenul furtului de energie electrică este prezent de ani de zile și în România. În 2010, oficialii subsidiarei românești a Nokia Siemens Network estimau că România pierde în fiecare an între 1 şi 1,4 miliarde euro din cauza furturilor de electricitate.

Recent, mai multe filiale locale ale distribuitorilor de energie electrică din România s-au plâns de volumul mare al furturilor de curent electric și al branșărilor ilegale la rețelele de distribuție.

Numai de la începutul anului 2013 s-au înregistrat 24 de cazuri de consum fraudulos, în zona de nord a judeţului Sibiu, în Mediaş şi Brateiu, iar în plus, furturile de energie electrică au crescut anul trecut cu 10%, a declarat, recent, Iacob Blagu, directorul Sucursalei Sibiu a Electrica Distribuţie Transilvania Sud SA, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Electrica a făcut anul trecut, nu mai puţin de 5.660 de controale, din care 3.000 împreună cu Poliţia, 1.610 cu Jandarmeria, iar 1.050 cu forţe proprii. Doar în luna ianuarie a acestui an, Electrica a efectuat 650 de controale împreună cu Poliţia şi Jandarmeria.

Rezultatul controalelor făcute de Electrica este că s-a recuperat în totalitate prejudiciul cauzat de furturile şi branşările ilegale de anul trecut, ceea ce înseamnă 276.972 kWh, energie recuperată.

”Cel mai mare prejudiciu adus la nivelul anului 2012, în judeţul Sibiu, este de 2.908 kWh in rândul persoanelor fizice şi de 40.867 kWh in rândul persoanelor juridice, prejudicii care au fost recuperate in totalitate”, a adăugat Iacob Blagu.

La sfârșitul lunii ianuarie, jandarmii din Călărași, împreună cu reprezentanţi ai Enel Dobrogea şi poliţişti din cadrul secţiilor rurale Gălbinaşi şi Curcani, au identificat 14 persoane care sustrăgeau energie electrică prin diferite metode, evitând contorizarea, pe raza localităţilor Vasilaţi, Curcani şi Gălbinaşi. Acestea foloseau instalaţii clandestine racordate direct la reţeaua electrică aflată în imediata apropiere a locuinţelor.

"Competență" și inventivitate

De asemenea, în urma celor 18 controale efectuate de Sucursala Târgu Mureş a Electrica Distribuţie Transilvania Sud SA în lunile ianuarie şi februarie, au fost depistate 59 de cazuri de furt de energie electrică şi s-au întocmit 35 de dosare penale.

Purtătorul de cuvânt al sucursalei, Claudiu Hulpuş, a declarat, potrivit Agerpres că prejudiciul calculat în cazul celor 59 de furturi depistate până acum este în total de circa 100 MWh, numai la consumatorii casnici, şi că unii dintre cei depistaţi au achitat o parte din prejudiciu, în sumă de 70.000 de lei.

Persoanele surprinse că foloseau instalaţii clandestine pentru furtul de energie electrică riscă o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.

Cele mai multe cazuri de furturi de energie electrică s-au semnalat în localităţi precum Hodac, Petelea, Gorneşti, Fântânele etc.

Claudiu Hulpuş a spus că furturile de energie electrică necesită o serie de cunoştinţe în domeniu, întrucât cei care recurg la astfel de fapte fie se leagă direct la reţea, fie confecţionează reţele prin care ocolesc echipamentele de măsurare, fie instalează pe contoare diverse dispozitive electromagnetice.

Potrivit acestuia, anul trecut, Sucursala Târgu Mureş a Electrica Distribuţie Transilvania Sud SA a disponibilizat un angajat, după ce au fost adunate o serie de probe cum că ar fi fost implicat în unele cazuri de sustragere a energiei electrice.

Tag Cloud