Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed09182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica ANRE vrea să plătească peste 100 mii lei pentru achiziționarea unei aplicații mobile care să compare prețurile la electricitate și gaze oferite de furnizori consumatorilor casnici pe piața liberalizată

ANRE vrea să plătească peste 100 mii lei pentru achiziționarea unei aplicații mobile care să compare prețurile la electricitate și gaze oferite de furnizori consumatorilor casnici pe piața liberalizată

ANRE

Cei aproximativ 85% dintre consumatorii casnici de electricitate și 97% dintre cei de gaze care nu au optat încă pentru piața liberalizată de energie vor beneficia, până la finalul anului, probabil, de o aplicație mobilă care va compara prețurile diferiților furnizori de pe cele două piețe. Autoritatea de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) a postat luni un anunț potrivit căruia este dispusă să achite 109 mii lei, fără TVA, pentru achiziționarea prin licitație a unor astfel de aplicații, care să fie disponibile pentru descărcare în AppStore, GooglePlay și Windows Store. Firmele din domeniul IT vor trebui să se grăbească, termenul de depunere a ofertelor expirând într-o săptămână, pe 13 august.

Respective aplicații ar urma să afișeze preţul calculat automat, pentru fiecare client final, în funcţie de localitatea acestuia, tranșe de consum anual și modalitate de racordare. Prețul afișat va fi preţul de furnizare a gazelor naturale (este preţul final ce va fi plătit de către clientul final) și va conține preţul gazelor naturale oferit de furnizor, tariful de distribuție, pe transe de consum anual, preluat din baza de date ANRE și tariful de transport . Prețul de furnizare și tariful de transport vor fi introduse de către furnizor printr-o interfaţa web securizată.

Până în prezent, doar 14,2% din totalul consumatorilor cansici (aproximativ 1,25 milioane) a optat pentru piața liberalizată, restul de 7,5 milioane rămânând clienți pe piața reglementată, în pofida faptului că de la 1 ianuarie a fost eliminat și ultima componentă de tarif reglementat, de 10%. În prezent prețurile pe piața liberă sunt cu 15-20% mai reduse decât cele de pe piața reglementată.

La gaze, evoluția a fost și mai lentă, doar 3,29% din numărul total de clienţi casnici de gaze din România optând până la finalul lunii aprilie la un furnizor concurenţial (117.000 din 3,55 milioane consumatori casnici).

ANRE precizează că oferta admisă tehnic și cu preţul cel mai scăzut va fi desemnată ca fiind câştigătoare. Recepția aplicațiilor mobile se va face în termen de 80 de zile de la data semnării contractului, timp în care câștigătorul va trebui să le facă disponibile pentru descărcare în AppStore, Magazinul Play si Windows Store. Restul de 10 zile sunt necesare testării aplicațiilor, după care se va semna recepția finală. În total, perioada de implementare și testare este de 90 de zile de la data semnării contractului.

Oferta admisă tehnic si cu preţul cel mai scăzut va fi desemnată ca fiind câştigătoare.

Cerințele ANRE

• Aplicaţia mobila va fi disponibilă pe cele trei platforme principale (Android, iOS, Windows Phone) pentru utilizatori în limbile română şi engleză.

• Aplicaţia mobila va fi dezvoltata utilizând baza de date existenta folosita de site-ul web pentru interogări şi comparări de oferte de preţ.

• Aplicaţiile vor fi gratuite pentru descărcare pe platformele de publicare aplicaţii: Google Play, Apple App Stare si Windows Stare.

• În secţiunile existente de comparare din website vor exista link-uri către platformele de descărcare aplicaţii.

• Aplicaţia mobila trebuie sa fie optimizata din punct de vedere UX pentru utilizarea pe dispozitive mobile.

• Aplicaţia mobila va trebui sa fie dezvoltata pentru a fi utilizata in condiţii optime pentru toate rezoluţiile utilizate de dispozitivele mobile cu sisteme de operare IOS, Android si Windows Phone 8, 8.1, Windows 10 Mobile.

• Secţiunea de administrare a aplicaţiei mobile dezvoltata peste website-ul existent trebuie sa permită raportarea informaţiilor statistice cu privire la utilizarea aplicaţiei mobile: numărul de utilizatori unici pentru fiecare tip de dispozitiv (IOS, Android, Windows Phone 8, 8.1, Windows 10 Mobile) cu posibilitatea selectării perioadei dorite, cele mai utilizate selectii folosite de utilizatori.

• Secţiunea de administrare a aplicaţiei mobile trebuie sa conţină o funcţionalitate de publicare comunicări/notificări care vor fi afişate într-o componenta specifica in cadrul aplicaţiei mobile.

• Aplicaţia mobila trebuie sa deţină funcţionalitatea de a transmite notificări in cazul când administratorii aplicaţiei publica comunicări/clarificări.

Aplicaţia mobila trebuie sa fie construită într-un format modular, care sa permită adăugarea de funcţionalităţi noi fără a fi nevoie de rescrierea acesteia.

Tag Cloud