Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Jucatorilor romani din energie li se deschid licitatiile europene de emisii

Jucatorilor romani din energie li se deschid licitatiile europene de emisii

tranzactionarea-certificatelor-de-emisii-de-carbon-suspendata-pentru-romania-105841

Furnizorii de electricitate şi gaze naturale vor putea participa la licitaţiile internaţionale de vanzare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera atribuite statului de catre Comisia Europeana.

"Furnizorii de energie electrica şi gaze naturale titulari de licenţa de furnizare au dreptul sa participe in cadrul licitaţiilor de certificate de emisii de gaze cu efect de sera fie in nume propriu, fie in numele clienţilor de energie electrica sau gaze naturale", potrivit Autoritaţii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt alocate fiecarui stat membru al Uniunii Europene.

Guvernul a incercat, in ultimii ani, sa tranzacţioneze surplusul de certificate, dar nu a reuşit din cauza incapacitaţii de a desemna o autoritate care sa deruleze vanzarile.

Romania dispune de circa 300 milioane de astfel de certificate aferente perioadei 2008-2012, pe care ar fi putut obţine, in 2008, aproximativ 2,5 miliarde euro.

Aceste tranzacţii sunt accesibile şi brokerilor de pe piaţa de capital, care, potrivit unui regulament elaborat de Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare, pot cumpara certificatele direct de la instituţiile statelor in cadrul licitaţiilor organizate pe bursa unica europeana de profil.

Majoritatea ţarilor europene au posibilitate, din acest an, sa vanda certificatelele doar prin licitaţii organizate pe bursa European Energy Exchange din Germania.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt alocate fiecarui stat semnatar al Protocolului de Kyoto. Un certificat echivaleaza cu o tona de dioxid de carbon emisa in atmosfera.

Pentru fiecare stat membru se aproba, prin Planurile Naţionale de Alocare, un numar total de certificate, acestea fiind ulterior alocate la nivelul fiecarui sector, activitaţi şi apoi fiecarei instalaţii aflate sub incidenţa directivei.

Sub incidenţa acestei scheme de comercializare a certificatelor de emisii intra instalaţiile din sectorul energetic, al producerii şi prelucrarii metalelor feroase, al industriei mineralelor şi al fabricarii hartiei şi cartonului.

Tag Cloud