Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Electrica trece 3.000 km linii de medie tensiune la 20 kV, în 3 ani. Plan de investiţii de peste 715 mil. € până în 2018

Electrica trece 3.000 km linii de medie tensiune la 20 kV, în 3 ani. Plan de investiţii de peste 715 mil. € până în 2018

Electrica Liesti

 

Multe dintre transformatoarele zgomotoase făcute prin anii ’70 sau întrerupătoarele cu aer comprimat care se blocau iarna precum şi multe alte echipamente ale Electrica, vor deveni istorie în anii care vin. Asta pentru că Electrica este acum în plin proces de investiţii, marele distribuitor continuând cel mai ambițios program de investiții în rețea dintre toți operatorii de distribuţie, pentru actuala perioadă de reglementare.

Mai precis, planul de investiții al Electrica, aprobat de ANRE, prevede pentru anul 2015 un volum de investiții de peste 121 de milione de euro în reţele, iar până la finalul actualei perioade de reglementare (2018), grupul are programate investiții de peste 715 de milioane de euro.

Până în 2018, Electrica își propune trecerea la tensiunea de 20 kV a aproximativ 3.000 km linii de medie tensiune și un număr de 2.400 posturi de transformare, cu reabilitarea a peste 1.000 de celule în stațiile electrice.

În perioada actuală de reglementare (2014-2018), se intenționează înlocuirea a peste 6.000 transformatoare de medie tensiune cu transformatoare cu pierderi reduse, precum și înlocuirea a  80 de transformatoare de 110 kV cu transformatoare cu pierderi reduse cu puteri cuprinse între 10 - 40 MVA.

“Transformatoarele de ultimă generaţie au un consum redus la mersul în gol şi, în acelaşi timp, lucrează cu un zgomot redus, pentru a nu polua fonic localităţile”, a declarat Cristian Cezar, director Electrica la filiala Galaţi.

Să amintim că există la momentul actual standarde de mediu care cer ca poluarea fonică să nu depăşească noaptea 40 de decibeli.

Compania are în plan reabilitarea a circa 4.000  km. de rețea de joasă tensiune în următorii trei ani, descentralizarea rețelei de joasă tensiune prin realizarea a 800 km de rețea nouă de medie tensiune şi montarea a peste 4.000 de posturi de transformare mici (10 - 40 kVA). De asemenea, este prevăzută şi montarea în instalații a peste 500.000 contoare inteligente cu integrarea acestora în sistemele de telegestiune, până în 2018.

În aceeși perioadă este planificată realizarea unui sistem integrat de management al activelor (Asset Management) prin integrarea a 437 stații de transformare, 26.000 posturi de transformare, peste 50.000 km rețea de medie și înaltă tensiune și a peste 85.000 km de rețea de joasă tensiune.

“Strategia noastră de afaceri se bazează pe implementarea unui plan de investiții foarte ambițios, aflat deja în plină desfășurare. Pe de-o parte este nevoie de investiții importante în segmentul de distribuție, iar pe de altă parte avem deja în derulare proiecte de modernizare pentru îmbunătățirea eficienței și pentru creșterea calității serviciilor”, a declarat Ioan Roşca, Director General Electrica SA.

Caz concret, staţia Lieşti

Parte a acestui plan este și investiția de aproape două milioane de euro în modernizarea Staţiei 110/20 kV Lieşti (foto), una dintre cele 27 de staţii de 110 kV din cadrul sucursalei SDEE Galaţi, un nod foarte important pentru Sistemul Energetic Naţional. Prin intermediul Stației Liești se realizează tranzitul de energie electrică între judeţele Brăila, Vrancea şi Galaţi, precum şi alimentarea cu energie electrică a zonei respective.

Începută în august 2013, modernizarea Stației Liești a presupus lucrări de înlocuire a echipamentelor uzate cu echipamente moderne care să reducă substanţial numărul de întreruperi, să crească eficienţa prin reducerea pierderilor de energie electrică, precum și reducerea cheltuielilor de exploatare şi mentenanţă.

Investiția a fost cofinanţată prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Economiei.

Valoarea totală a lucrărilor de modernizare a fost de peste două milioane de euro (8.929.484,91 lei), din care 940.000 de euro (4.153.553,39) lei a însemnat asistenţă financiară nerambursabilă. Lucrările au fost finalizate la data de 09.07.2015, dată până la care toate echipamentele au fost puse în funcţiune. S-a obținut astfel o creştere a gradului de siguranţă în alimentarea cu energie electrică și asigurarea continuităţii în alimentarea zonei, scăderea costurilor de întreţinere şi mentenanţă, asigurarea securităţii instalaţiilor de energie electrică.

“În acest caz, retehnologizarea înseamnă, printre altele, echipament primar de la Siemens, separatoare produse la Eximprod Buzău, reductoare de tensiune şi multe altele”, a precizat directorul Electrica de la filiala Galaţi, citat mai sus.

„Transformatoarele de la Lieşti au 40 de ani vechime şi ar mai putea funcţiona foarte bine încă 20 de ani”, susţine Cristian Cezar.

Printre multele consecinţe pozitive ale investiţiilor în echipamente noi dar şi retehnologizări va fi şi aceea de reducere a numărului deranjamentelor dar şi a timpilor de remediere a acestora.

 

Tag Cloud