Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun07142024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Germanii care au preluat de la stat CET-ul din Făgăraș vor să finanțeze în leasing construcția unei centrale de cogenerare în municipiu

Germanii care au preluat de la stat CET-ul din Făgăraș vor să finanțeze în leasing construcția unei centrale de cogenerare în municipiu

Ecoterm

Acționarii companiei de leasing Ager Leasing, Bogdan și Ionela Savin, au decis, într-o AGA desfășurată anul trecut, contractarea de la CEC Bank a unui credit în valoare de 82,38 milioane lei, bani care urmează să fie folosiți pentru finanțarea în leasing a construirii unei centrale de cogenerare în municipiul Făgăraș de către firma Gas Energy Ecotherm SA.

Gas Energy Ecotherm SA este controlată de grupul german Custo Solar și a preluat, în 2014, 90% din capitalul Ecoterm Făgăraș, furnizorul de energie termică al municipiului Făgăraș, deținut anterior de Consiliul Local Făgăraș și la care Consiliul mai controlează 10% din acțiuni.

Ecoterm Făgăraș a intrat în insolvență voluntară încă din 2012, având la acel moment datorii la bugetele statului de 2,5 milioane lei, pentru care ANAF cerea falimentul societății.

Reprezentanții societății mai susțineau, atunci, că situația financiară dificilă a Ecoterm Făgăraș se datora faptului că societatea nu primise subvențiile pe gigacalorie cuvenite de la bugetul de stat în perioada 2007-2009, în sumă totală de peste 600.000 lei. În plus, consumatorii branșați la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice din Făgăraș aveau facturi neplătite în sumă totală de peste 4 milioane lei.

Planul de reorganizare a Ecoterm Făgăraș, prin care Gas Energy Ecotherm SA, controlată de grupul german Custo Solar, a preluat 90% din capitalul Ecoterm Făgăraș, Consiliul Local Făgăraș rămânând cu 10%, a fost aprobat în noiembrie 2014.

Planul prevedea că noul acționar principal va achita restanţele de 644.000 de euro pe care furnizorul de energie termică le-a acumulat către ANAF, Primăria Făgăraş, GDF Suez, Electrica şi alţi creditori mai mici, iar apoi va începe construirea unei centrale de cogenerare, care va produce agent termic pentru făgărășeni în locul actualelor centrale pe gaze cu care funcţionează Ecoterm Făgăraș.

Firma Gas Energy Ecotherm SA a fost înregistrată la data de 20 mai 2014 în Braşov, cu un capital social de 90.000 de lei.

AGA în care acționarii Ager Leasing au decis contractarea de la CEC Bank a unui credit în valoare de 82,38 milioane lei, bani care urmează să fie folosiți pentru finanțarea în leasing a construirii unei centrale de cogenerare în municipiul Făgăraș de către firma Gas Energy Ecotherm SA, a avut loc în octombrie 2014. Centrala va avea o putere instalată de 22 MWh pe partea electrică și de 22,5 MWh pe partea termică.

Potrivit documentului citat, creditul va fi contractat pe 10 ani și va fi garantat cu ipoteci pe terenul de 7.000 mp pe care se va construi centrala, pe conturile Ager Leasing de la CEC Bank, pe creanțele rezultate din contractul de leasing încheiat între Ager Leasing și Gas Energy Ecotherm SA, pe centrala de cogenerare și instalațiile și echipamentele auxiliare, pe conturile Gas Energy Ecotherm SA de la CEC Bank, precum și pe creanțele rezultate din contractele de vânzare a energiei electrice și termice produse de centrală și din bonusul de cogenerare încasat de aceasta.

"Pentru bunurile mobile și imobile achiziționate din credit se vor prezenta polițe de asigurare încheiate la o societate de asigurare-reasigurare agreată de bancă, ce vor fi cesionate în favoarea CEC Bank", se stipulează în hotărârea AGA de la Ager Leasing din octombrie 2014.

Tag Cloud