Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Axpo Energy România, credit de 29 mil. € prelungit cu un an

Axpo Energy România, credit de 29 mil. € prelungit cu un an

axpo

 

Elveţienii de la Axpo Energy România, unul dintre cei mai mari furnizori de energie de la noi din ţară, au hotărât prelungirea cu încă un an a unui credit de 29 de milioane de euro luat de la Unicredit Ţiriac, indică o hotărâre de săptămânile trecute a companiei controlată de statul elveţian, consultată de Energy Report.

Facilitatea de credit este garantată de Axpo Trading AG, ca acţionar al companiei din România, acţionarul elveţian constituind în favoarea Unicredit Ţiriac o scrisoare parentală la prima cerere, irevocabilă şi necondiţionată, în forma şi condiţiile agreate de bancă.

Acţionarii elveţieni au aprobat lunile trecute situaţiile financiare auditate la 30 septembrie 2014 şi acoperirea pierderii nete de 24,8 milioane de lei din alte rezerve.

Axpo Holding AG a aprobat în 13 martie 2015 rezultatele financiare pentru anul financiar 2013/14 încheiat în 30 septembrie cu pierderi de 730 milioane de franci elveţieni, după ce cu un an în urmă, în anul financiar 2012/13 înregistrase un profit operaţional de 212 milioane de franci elveţieni.

ÃŽnfiinÅ£ată în septembrie 2003 ca filială internaÈ›ională a EGL, acum Axpo Trading, ElveÈ›ia, Axpo  este compania care a implementat în România modelul de furnizarea de energie electrică ÅŸi de gaze către acelaÅŸi client, model preluat apoi de jucători precum Gaz de France, CEZ ÅŸi alÅ£ii.

De altfel, elveţienii au fost deschizători de drum şi în alte privinţe în România. Astfel, în vara anului 2013, într-o perioadă în care contractele mult mai mari de un an erau greu de închipuit, Axpo Energy România şi Long Bridge Milenium au încheiat pe PCCB, administrată de OPCOM, un contract pe... zece ani.

Axpo România este o filială internațională a Axpo și oferă servicii în domeniul energiei și gazelor naturale și furnizează energie clienților locali. Statul elveţian controlează compania românească prin Axpo International înregistrată în Luxembourg (99,995%) şi prin Axpo Trading AG din Elveţia (0,005%).

 

Tag Cloud