Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun05262024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Cablul submarin între România şi Turcia porneşte cu o investiţie de 30 milioane euro în două fabrici de cabluri la Slatina

Cablul submarin între România şi Turcia porneşte cu o investiţie de 30 milioane euro în două fabrici de cabluri la Slatina

cabluri

Transelectrica şi Prysmian PowerLink au semnat ieri un Memorandum de Înţelegere şi vor forma o echipă de experţi care să elaboreze studii ale implicaţiilor tehnice, comerciale, şi juridice ale finanţării şi construirii cablului submarin de transport electricitate între România şi Turcia.

Dacă studii de acest gen, pentru acest obiectiv tot amânat s-au mai făcut, mai important este că italienii de la Prysmian au anunţat că vor investi circa 30 milioane de euro în construcţia unei fabrici de cabluri pentru transportul energiei şi în extinderea capacităţii unei unităţi de producţie a cablurilor optice, ambele proiecte urmând să fie derulate la Slatina, arată un comunicat al companiei prezente în Slatina.

Italienii sunt printre liderii mondiali în sisteme şi cabluri de înaltă tehnologie pentru energie şi telecomunicaţii, având vânzări de aproximativ 7 miliarde de euro in 2013. Grupul Prysmian are filiale în 50 de ţări, 91 de fabrici, 17 centre de cercetare şi dezvoltare şi circa 19.000 angajaţi.

Investiţia din Slatina este parte a unui plan mai larg de investiţii început în anul 2013 cu o primă investiţie de 20 milioane de euro.

Până în anul 2017, italienii se aşteaptă ca actuala capacitate de producţie de la Slatina să fie de două ori mai mare ca în prezent. Noua fabrică va putea produce întreaga gamă de cabluri cu fibre optice de ultimă generaţie.

Construcţia se face în noul parc industrial din Slatina, care are o suprafaţă de 172.000 mp din care aproape două hectare sunt ocupate deja.

Ideea cu cablul submarin cu Turcia e veche, de prin anul 2006, dar nu a existat finanţare. Boom-ul eolian din Dobrogea, avansul tehnologic, surplusul de energie electrică al României şi nevoia de energie a Turciei menţin subiectul cablului submarin România -  Turcia care să transporte curentul între cele două ţări ca pe un subiect mereu de actualitate. În anul 2009 însă, studiul de fezabilitate semnat atunci de Transelectrica cu firma Vattenfall din Suedia a fost pus atunci pe hold din cauza lipsei de finanţare.

Valoarea proiectului este estimată a fi pe undeva pe la jumătate de miliard de euro sau chiar mai mult de anumiţi specialişti din piaţă astfel că o problemă ar fi nu doar chestiunile politice inter-ţări ci şi găsirea investitorilor.

În plus, ar putea exista probleme cu bulgarii, atâta timp cât cablul trece prin apele teritoriale ale lor. Să nu uităm că şi în Bulgaria există situaţiile frecvente de supraproducţie de electricitate, dacă ne amintim că în vara anului 2013, guvernul susţinea că anumitor surse li se va permite să producă doar dacă şi-au găsit deja cumpărători în afara ţării, altfel li se va interzice să producă.

La această problemă se adaugă şi aceea că exportatorii de curent ineficienţi din România ar putea fi nevoiţi să concureze cu preţuri din exterior, eventual mai mici decât preţul energiei electrice de la noi.

 

Tag Cloud