Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Victor Cionga este noul preşedinte CA al Electrica

Victor Cionga este noul preşedinte CA al Electrica

Victor Cionga Electrica

Victor Cionga a fost numit în 14 octombrie în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Electrica SA pentru un mandat până în ianuarie 2016, informează compania.

Numirea a fost făcută în prima şedinţă a noului Consiliu de Administraţie de după privatizarea companiei.

Noul preşedinte al CA Electrica are experienţă în sectorul privat, în domeniul pieţelor de capital, în procese de listare, fuziuni şi achiziţii. Din 1998, Victor Cionga s-a alăturat societăţii Raiffeisen Financial Advisors România, ca Director General, iar apoi ca Director General Adjunct Raiffeisen Capital&Investment. Victor Cionga are şi cunostinţe de guvernanţă corporativă, ocupând pentru o perioada septembrie 2012 – iunie 2013 şi funcţia de Director General al Bursei de Valori Bucureşti.

Cionga a mai fost în trecut şi Preşedinte CA al Arctic Găeşti (1998 - 2002), membru al CA Sidex (dec. 2001 – februarie 2002) dar şi în alte funcţii de conducere.

În 22 septembrie, pentru prima dată după listarea duală a Electrica pe BVB şi LSE, acţionarii Electrica au ales componenţa noului Consiliu de Administraţie: Victor Vlad Grigorescu, Victor Cionga propuşi de statul român prin Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie, Cristian Buşu, propus de SIF Oltenia, propusă de ING Pensii şi Michael Adrian Maria Boersma, propus de BERD. Durata mandatului membrilor Consiliului de Administraţie este de 4 ani.

Tot cu acea ocazie, acţionarii Electrica au aprobat o remuneraţie fixă, brută, de 2.500 euro pe lună şi în sumă variabilă, brută, de până la 10.000 euro pe an pentru noii membrii Consiliului de Administraţie.

Vechiul CA-ul Electrica a fost revocat. Acesta a fost format din: Ioan Roşca, director general şi administrator neexecutiv, Marius Eugen Untescu, preşedinte de CA, Rareş Ion Popescu, Niculae Pleşa şi Constantin Dinescu ca administratori neexecutivi.

Remuneraţia de 2.500 euro pe lună a fost aprobată ca fiind pentru îndeplinirea sarcinilor atribuite noilor administratori prin Actul Constitutiv.

Cea de maxim 10.000 de euro anual a fost aprobată ca valoare prag pentru îndeplinirea obiectivelor care vor fi stabilite de Comitetul de Nominalizare şi Remunerare.

Acţionarii au aprobat o durată a mandatului membrilor de 4 ani şi au aprobat remuneraţia şi contractul de administraţie propuse de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Electrica s-a listat la bursă în 4 iulie, după o ofertă publică de acţiuni de 1,9 miliarde de lei.

Statul şi-a redus deţinerea de la controlul total la 48,7% din capital, BERD are 8,65% iar printre acţionarii mai sunt şi fonduri de pensii private.

 

Tag Cloud